Skip to main content

Αγορά Θεσσαλονίκης: Ποιοι ξεπουλάνε και ποιοι σκοτώνουν μύγες(φωτό)

Με το κλείσιμο των τραπεζών, κάθετη πτώση στις πωλήσεις με εξαίρεση τις προμήθειες σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη μακράς διάρκειας.

Σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα και μια εβδομάδα μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η αγορά παραμένει στην εντατική, με τις μόνες επιχειρήσεις που συνεχίζουν ως και σήμερα να εμφανίζουν εκτίναξη πωλήσεων να είναι τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ καθώς όλοι όσοι μπορούν και στο βαθμό που μπορούν, είτε με δικά τους χρήματα είτε με δανεικά, κοιτάζουν να στοκάρουν χρειώδη ως και για τον υπόλοιπο χρόνο, ειδικά σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Από την άλλη, στην υπόλοιπη αγορά, στα καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, επίπλων, ειδών σπιτιού...σχεδόν το απόλυτο τίποτε παρά τις μεγάλες προσφορές στις τιμές, ενώ οι λίγες αγορές γίνονται από ξένους τουρίστες, αρκετούς Γερμανούς, Άγγλους και Βαλκάνιους, που η Voria.gr είδε να κινούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η αβεβαιότητα και ο φόβος όπως και η αδυναμία άνετης διαχείρισης των μισθών και συντάξεων των πολιτών, έχει μειώσει ακόμη και την κίνηση στο χώρο της εστίασης, σε ταβέρνες, εστιατόρια αλλά και καφετέριες, παρότι στις τελευταίες, συγκεντρώνονται παρέες γιατί το πρόβλημα και η ένταση, απαλύνονται όταν συζητιούνται μεταξύ φίλων.

αγορά Θεσσαλονίκης

Μέσα σε αυτή την τελευταία εβδομάδα, όπως είπε φαρμακοποιός μεγάλου φαρμακείου του κέντρου, ανατράπηκε η σχέση στις πωλήσεις φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Τα φάρμακα από το 50% ανέβηκαν στο 80% περίπου, ενώ τα παραφαρμακευτικά έπεσαν κοντά στο 20%.

"Υπάρχουν πελάτες που προσπαθούν να προμηθευτούν φάρμακα, αντικαρκινικά, για την επιληψία, για πολλούς μήνες θέλοντας να έχουν απόθεμα ως και για ένα χρόνο", αναφέρει στη Voria.gr.

Σε ό,τι αφορά στις προμήθειες, τα μεγάλα τουλάχιστον φαρμακεία δεν έχουν ακόμη πρόβλημα με ελλείψεις, αλλά αν η κατάσταση με τις τράπεζες συνεχιστεί, για 10-15 ημέρες, θα υπάρξει πρόβλημα καθώς οι φαρμακαποθήκες έχουν βάλει πλαφόν ανά κωδικό - 1 με 2 κομμάτια- και ανά πελάτη. Άλλωστε, περίπου το 50% των φαρμάκων, στην ελληνική αγορά, είναι εισαγόμενα.

Στη λιανική αγορά τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης για το νοικοκυριό, οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί αυτή την τελευταία εβδομάδα κατά 25%-30%, όπως είπε ο πρόεδρος της "Μασούτης", κ. Διαμαντής Μασούτης.

"Ο κόσμος αγοράζει είδη ανάγκης, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν για καιρό, πάνες για τα παιδιά, αλλά και μακαρόνια, άλευρα, γάλα. Βεβαίως, αυτή την εκτίναξη στις πωλήσεις, θα τη βρούμε μου μπροστά μας μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα, κάτι που ελπίζουμε όλοι να συμβεί", τόνισε ο κ. Μασούτης προσθέτοντας:

"Eκτιμώ ότι για δύο ακόμη εβδομάδες, το πολύ, μπορούμε να κρατήσουμε κάπως την αγορά, αλλά οι εταιρείες - προμηθευτές δεν μπορούν να συνεχίσουν να πουλάνε όταν δεν εισπράττουν, υπάρχει μέγα ζήτημα με την είσπραξη των επιταγών".

εστιατόριο Θεσσαλονίκης

Εκεί που αμέσως φάνηκαν οι επιπτώσεις, με κάθετη πτώση της κίνησης, είναι ο κλάδος της εστίασης.

Εστιατόριο της αγοράς, μεγάλο, με σταθερή πελατεία, είχε μία μείωση στο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας που άγγιξε το 70% με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να δώσει άδεια στα τέσσερα από τα δώδεκα άτομα που απασχολεί.

"Η πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, είναι η πιο καλή γιατί ο κόσμος έχει πάρει συντάξεις και μισθούς. Εμείς αυτή την εβδομάδα είχαμε μείωση στα ταμεία που ξεπέρασε το 60%, παρότι οι τιμές μας είναι πολύ φιλικές- από 3,80 μέχρι 6,5 ευρώ η μερίδα- και η πελατεία μας, σχεδόν στο 80% της είναι σταθερή.

Το κλείσιμο των τραπεζών, ήρθε καπάκι στις ....συνήθεις συνθήκες της κρίσης και μέσα στην περίοδο των υψηλών πωλήσεων(όταν έχει καλοκαιρία), τορπίλισε τις πωλήσεις στα καταστήματα μηχανημάτων και τεχνικών εργαλείων, όπως και δομικών υλικών.

"Δεν πετάει ούτε μύγα. Έχουμε λειτουργικά το μήνα 5.000 ευρώ και δεν μπαίνουν πελάτες στο μαγαζί, εκτός και αν θεωρήσουμε πώληση το να δώσουμε ένα κατσαβίδι. Υπάρχουν πελάτες μας από την επαρχία που έχουν καταθέσει στους λογαριασμούς μας και δεν μπορούμε να εισπράξουμε από την τράπεζα", λέει ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης μηχανημάτων- εργαλείων.

Μία επιχείρηση που μέχρι το 2009, είχε στο χρηματοκιβώτιό της ως και 500.000 ευρώ σε επιταγές, δίχως προβλήματα είσπραξης και φέσια, σήμερα όλες οι πωλήσεις γίνονται με ρευστό, στο χέρι.

"Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, αλλά ούτε και οι εκπρόσωποι φορέων ξέρουν τι αντιμετωπίζει η μικρή επιχείρηση", αναφέρει ο ίδιος.

Σε αυτές τις συνθήκες, ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν τα χρήματα ή βρίσκουν τη διάθεση, ακόμη και αν μπορούν να διαθέσουν χρήματα, για να ψωνίσουν ρούχα για το καλοκαίρι, παπούτσια, αξεσουάρ.

προσφορές σε υποδήματα

Όπως είπε ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων "οι πωλήσεις είναι ανύπαρκτες, τι να κάνει η υπόλοιπη αγορά όταν δεν αγοράζουν ούτε καν τα απαραίτητα, δηλαδή εσώρουχα;"

Ωστόσο, είναι λάθος να νομίζουμε ότι το κλίμα της ανασφάλειας που δημιουργήθηκε, δεν "χτύπησε"και τους ξένους.

Όπως είπε υπεύθυνη ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, η κίνηση μειώθηκε κατά περίπου 40%, ενώ αρνητικά λειτούργησε και το πάγωμα που επέβαλε από την περασμένη Δευτέρα, στη μεταφορά χρημάτων, η Western Union.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξυπηρετούμενοι από τα ανταλλακτήρια είναι Σύροι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκετοί βορειοευρωπαίοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, ενώ οι Βαλκάνιοι έρχονται με ευρώ από τις χώρες τους καθώς εκεί μπορούν να αγοράσουν σε πιο συμφέρουσες τιμές.