Skip to main content

Σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι υποδείξεις προς τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποφεύγουν ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις», αποτελούν ισοπέδωση, καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

Επανειλημμένες ήσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου κατά την διάρκεια του περασμένου διμήνου, ότι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα προχωρήσει ανεμπόδιστα σε γεώτρηση στην Κύπρο. Είναι απορίας άξιον, πού στήριζε την αισιοδοξία του, κατά την στιγμή που δημιουργήθηκε εμπλοκή, η οποία δύσκολα θα φέρει κάτι θετικό για τους Έλληνες.

Και τούτο, επειδή όλοι οι ισχυροί τοποθετήθηκαν όπως και στην επιβουλή της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την τακτική του Πόντιου Πιλάτου. Βρείτε μεταξύ σας, μας λένε…

Ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, γράφει χαρακτηριστικά: «Στρώνουν χαλί στην Τουρκία για να καταστεί συνιδιοκτήτρια στην κυπριακή ΑΟΖ». Όντως, όπως πηγαίνουν τα πράγματα δεν αποκλείεται στο τέλος να κατηγορηθούμε, επειδή ασκώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχουμε… προκαλέσει ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι τοποθετήσεις της διεθνούς κοινότητας, σχεδόν πανομοιότυπες, από την Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες μέχρι και τη Μόσχα. Κάνουν άπαντες εκκλήσεις με την γνωστή προσέγγιση των ίσων αποστάσεων, οι οποίες όμως στην ουσία καλύπτουν τον παρανομούντα ισχυρό παίκτη, δηλαδή την Τουρκία. Οι υποδείξεις προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές  «να αποφεύγουν ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις», αποτελούν ισοπέδωση, καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία είναι σαφές ότι επιδιώκει βραχυπρόθεσμα την αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών, έως ότου δια των επιβλαβών συνομιλιών επιτύχει την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως έγραψα εδώ πολλές φορές.

Η ιταλική εταιρία ΕΝΙ το τόνισε: «Δεν ελέγχουμε εμείς την κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ». Όπως τονίζει το Stratfor, «η Κύπρος διενεργεί έρευνες σε αρκετά πετρελαϊκά οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περιοχή που η διεθνής κοινότητα θεωρεί ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, λέει πως τα οικόπεδα αποτελούν μέρος των εδαφών της, και για αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε τη διενέργεια των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή».

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ΕΝΙ, που επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις, ανέφερε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της εταιρίας «δεν είναι υπό τον έλεγχο μας» αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα. Και όταν αναλαμβάνουν οι διπλωμάτες, κατά κανόνα το ζήτημα λύεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Και ερωτώ πάλι… Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην αισιοδοξία τον Ν. Αναστασιάδη και δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα; Πώς βασίστηκε σε κάποιες ανούσιες προφανώς υποσχέσεις. Δεν κρύβω, πως παρακολουθώντας την πορεία του Ν. Αναστασιάδη σε μάκρος χρόνου, δεν έχω καμιά εκτίμηση στις πολιτικές του ικανότητες, ούτε στο σθένος του να αντισταθεί στις συστάσεις των Βρετανών. Και μη πει κάποιος ότι τον ψηφίζει η πλειονότητα των Κυπρίων, επειδή θα θυμίσω ότι και ο ελλαδικός λαός έδωσε 47% στον Γιώργο Παπανδρέου.

Μάλιστα δε, ο Ν. Αναστασιάδης αποκρύπτει γεγονότα που αν γίνονταν γνωστά, θα έφερναν σε δύσκολη θέση την Τουρκία στις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά. Ο Κύπριος δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, προέβη σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη στο Sigmalive της Κύπρου.

Η κυβέρνηση της Κύπρου απέκρυψε από τον λαό την πληροφορία ότι την περίοδο 28 Ιουνίου 2017 έως 7 Ιουλίου 2017, η Τουρκία μετέφερε στα κατεχόμενα 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ. Οι Τούρκοι δηλαδή, μετέφεραν στο νησί έξι συνολικά επιπλέον μονάδες Πυροβολικού, οι οποίες περιελάμβαναν 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα, ενώ συζητούσαν στην Ελβετία για επίλυση του Κυπριακού. Διπλωματία των κανονιοφόρων, επομένως. Αν αυτό ανακοινωνόταν κατ’ εκείνη την περίοδο, θα έδιδε στους Έλληνες ισχυρότατο πλεονέκτημα. Γιατί το απέκρυψε ο Ν. Αναστασιάδης; Ήταν επιθυμία των Βρετανών; Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τον σχεδιασμό του Αναστασιάδη σχετικά με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Με αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε, είναι αμφίβολο αν τα τουρκικά πλοία θα αποχωρήσουν μετά την 22α Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Αν δεν πάρουν κάτι σημαντικό, δεν φεύγουν οι Τούρκοι. Η δε Ιταλία, έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, για να τη δυσαρεστήσει.