Skip to main content

Οι ανησυχητικές δηλώσεις για το Σκοπιανό και οι πρώτες εκπτώσεις

Οι εκπτώσεις στις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, τα λόγια του τελευταίου σκίτσου του Αρκά και το μπέρδεμα με το «ηθικό πλεονέκτημα».

Ανησυχητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ. Επαναλαμβάνει, πιο καθαρά τώρα, ότι για την επίλυση της διαφοράς μας απαιτούνται κινήσεις… αμοιβαιότητας! Ποια άλλη υποχώρηση θα κάνουμε πάλι; Οι αναφορές του σε κινήσεις υπό τον όρο της αμοιβαιότητας δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία, για το τι ακριβώς επιδιώκει η σκοπιανή ηγεσία.

Είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες κινήσεις και δεν θα πάρουν και οι δυο πλευρές αυτό που επιζητούν, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να βγουν και οι δύο πλευρές με ψηλά το κεφάλι από τον συμβιβασμό αυτό.

Δεν θα πάρουμε μεν αυτό που επιζητούμε, είπε, αλλά θα έχουμε το κεφάλι ψηλά. Αυτό είναι που λένε, παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του. Υποψιάζομαι, ότι θα υπάρξει σύνθετη ονομασία, και θα κρατήσουν την εθνικότητα, ως… Μακεδόνες. Στην ουσία δηλαδή, μια πλήρης και ντροπιαστική ήττα για τον ελληνισμό.

 

Στην Αλβανία το πολεμικό τους πλοίο "Oriku" έδεσε στη ναυτική βάση της Αλβανίας, μετά από έναν χρόνο παραμονής του στο Αιγαίο Πέλαγος ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ "Aegean Sea". Συμμετείχε σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τη διακοπή της παράνομης διακίνησης και της μετανάστευσης. [Γιατί μας το κάνουν αυτό; Μόλις έφυγαν αυξήθηκαν οι ροές των μεταναστών. Ποιος θα μας προστατεύει τώρα εμάς;]

Άρχισαν οι εκπτώσεις στις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις. Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο εξέφρασε ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. Ήδη, πάμε δυο μήνες μετά, αφού ο πρωθυπουργός ήταν κι αυτός αισιόδοξος και είχε κάνει λόγο για Νοέμβριο. Λες να πάμε πάλι για καλοκαίρι;

Ωραία η τακτική των ΣΥΡΙΖΑίων, δεν λέω. Είναι γνωστή και χιλιοπαιγμένη, αλλά φαίνεται πως ικανοποιεί, τουλάχιστον τους κομματικούς. Βουλευτές, ενόψει κυβερνητικής νεοφιλελεύθερης επιλογής, κόντρα στην αριστερή ρητορική, διαφωνούν δημόσια με την κυβερνητική γραμμή, και πηγαίνουν στην Βουλή ψηφίζοντας αυτά που καταδίκασαν έξω από αυτήν.

Είναι αποτέλεσμα του… ηθικού πλεονεκτήματος, το οποίο ο Καρανίκας το εξέλαβε ως ηθική… πλεονεξία!

Επιβάλλεται να μεταφέρω τα λόγια του τελευταίου σκίτσου του Αρκά, που σχολίασε την δήλωση του πρωθυπουργού «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας». Και ο Αρκάς παρατηρεί «Δεν ξέρω… έχει χρόνο τώρα να μάθει ξένη γλώσσα;».

Αφιέρωμα στον Γαβρόγλου, τον αγαπημένο της στήλης. Ο Richard Livingstone υποστήριξε ότι «Το ρέμα του ελληνισμού ανακατεύεται με τα λασπόνερα που τα ονομάζουμε σύγχρονη σκέψη και φιλολογία». [Τι εννοούσε με τα "λασπόνερα" υπουργέ μου;]