Skip to main content

Η απάντηση της Voria.gr στις συκοφαντίες της ηγεσίας του ΟΑΣΘ

Ούτε μία απάντηση από τους κ.κ. Παππά και Παναγιωτίδη για το χάλι του ΟΑΣΘ, ούτε μία απάντηση στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Voria.gr.

Η Voria.gr είχε την τιμητική της στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου – ποταμό της ηγεσίας του ΟΑΣΘ. Αντί απαντήσεων για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει ο Οργανισμός, μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που παρέλαβαν από τους μετόχους, οι κ. Παππάς και Παναγιωτίδης αναμάσησαν για ακόμη μία φορά τα ίδια και τα ίδια, για το τι παρέλαβαν, για το πόσο κακή και διεφθαρμένη ήταν η διοίκηση των μετόχων κ.ο.κ. Πράγματα δηλαδή, τα οποία τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης τα είχαν αποκαλύψει και τα είχαν καυτηριάσει προ πολλών ετών, όταν ακόμη η σημερινή ηγεσία του ΟΑΣΘ δεν γνώριζε καν που έπεφταν τα γραφεία του Οργανισμού.

Όμως, εκτός από το να μηρυκάζει τις ίδιες δικαιολογίες ξανά και ξανά, καθώς δεν έχει καμία πειστική απάντηση για το χάλι στο οποίο έχει φέρει τον Οργανισμό, η ηγεσία του ΟΑΣΘ επιδόθηκε και σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά της Voria.gr επειδή επιμένει να αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα στον Οργανισμό, τις ανεπάρκειες της ηγεσίας του, τις προσλήψεις των «ημετέρων», τις δουλειές με τους κολλητούς κ.ο.κ. Ό,τι δηλαδή έκανε η Voria.gr και κατά την περίοδο που τον Οργανισμό διοικούσαν οι μέτοχοι, προκαλώντας και τη δική τους οργή τότε, συνεχίζει να το πράττει και τώρα, διότι έτσι αντιλαμβάνεται το ρόλο της.

Σε όλα αυτά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, το ηγετικό δίδυμο του ΟΑΣΘ δεν έχει δώσει ούτε μία απάντηση. Περιμέναμε να το κάνει χθες, με αφορμή το νέο επικοινωνιακό σόου που οργάνωσε, αλλά αντ’ αυτού ακούσαμε πάλι πόσο κακοί ήταν οι προηγούμενοι, και για πρώτη φορά, είδαμε να εξαπολύονται και επιθέσεις κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που επιμένουν να «ενοχλούν».

Σήμερα, όλοι οι Θεσσαλονικείς και κυρίως οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας, γνωρίζουν σε τι κατάσταση έχει περιέλθει ο ΟΑΣΘ. Το βιώνουν καθημερινά και δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει τους τελευταίους μνήμες, αίφνης η αστική συγκοινωνία φιγουράρει στην κορυφή του καταλόγου με τα σοβαρότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η εγκυρότερη απάντηση σε όσα ισχυρίστηκαν εκ νέου, χθες, οι κ. Παππάς και Παναγιωτίδης.

Ωστόσο, οι συκοφαντικές και ειρωνικές αναφορές σε βάρος της Voria.gr επιβάλλουν ορισμένες ακόμη απαντήσεις:

1. Τηλεματική

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της Voria.gr που αποκάλυπτε ότι ανάδοχος στους δύο διαγωνισμούς για τη συντήρηση των συστημάτων τηλεματικής στις στάσεις και στα λεωφορεία αναδείχθηκε εταιρεία σεκιούριτι ο κ. Παππάς απάντησε: “Ο διαγωνισμός έβγαλε ένα μειοδότη, λογικό, και έβγαλαν ένα δημοσίευμα που έλεγε γιατί τη δώσαμε στον μειοδότη. Συγνώμη άμα τη δίναμε στον πλειοδότη θα μας δαγκώνατε γιατί τη δώσαμε στον πλειοδότη. Το δώσαμε στον μειοδότη, μα ο μειοδότης δεν έχει εμπειρία, ποιος το είπε αυτό; και η επιτροπή που ενέκρινε τι είναι τελείως άσχετη; Η μια προσφορά ήταν 60 χιλιάδες το εξάμηνο η άλλη ήταν 30, σε ποιον να το δώσουμε, στο 60; για πείτε μου εσείς”.

Απάντηση: το δημοσίευμα δεν εγκαλούσε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ γιατί έδωσε τη δουλειά στον μειοδότη και όχι στον πλειοδότη. Παρέθετε στοιχεία με τα οποία τεκμηρίωνε ότι η εταιρεία σεκιούριτι δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για να υλοποιήσει το έργο. Ο κ. Παππάς, αντί να δώσει στη δημοσιότητα τις βεβαιώσεις τις οποίες (υποτίθεται) πως έχει προσκομίσει ο ανάδοχος που αποδεικνύουν την προηγούμενη ανάλογη εμπειρία του σε συστήματα τηλεματικής, άφησε απλώς να εννοηθεί ότι αυτές υπάρχουν, αλλά τις κρατά ο ΟΑΣΘ για τον εαυτό του. Τον καλούμε, εφόσον όπως ισχυρίζεται υπάρχουν αυτές οι βεβαιώσεις, να τις δώσει έστω τώρα στη δημοσιότητα για να αποδείξει πόσο σχετική είναι η εταιρεία σεκιούριτι με το έργο το οποίο της ανατέθηκε. Αν και, ούτε αυτό χρειάζεται καθώς όλοι οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας γνωρίζουν από πρώτο χέρι το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει η τηλεματική.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε: “Και στα δύο υπήρχε μειοδότης με τα μισά λεφτά που ήταν ο προηγούμενος. Ο γενικός πάροχος όμως, αυτός που έχει γενικά το έργο της τηλεματικής είναι παλιά εταιρεία, η οποία ακόμα ισχύει, η οποία με βάση το δημοσίευμα, σε βόρειες – νότιες σελίδες, έβγαλε διάψευση ακριβώς του άρθρου και ανάγκασε τον δημοσιογράφο ουσιαστικά να παραδεχθεί ότι έλεγε ψέματα. Αναγκάστηκε η ίδια εταιρεία, ο ίδιος ο πάροχος, να δημοσιεύσει αυτό το πράγμα ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό που έλεγε το άρθρο με αυτό που υπονοούσε”.

Απάντηση: Τα περί παραδοχής του δημοσιογράφου ότι έλεγε ψέματα βρίσκονται μόνον στη φαντασία του κ. Παναγιωτίδη. Η Voria.gr δημοσίευσε αμέσως ολόκληρη την επιστολή της εταιρείας Link η οποία επί της ουσίας παραδεχόταν ότι το σύστημα τηλεματικής, στο κομμάτι που δεν εμπλέκεται η ίδια (δηλαδή στις στάσεις και στα λεωφορεία) είναι εξόχως προβληματικό. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτίδης παρέλειψε να πει ότι η εν λόγω εταιρεία φάνηκε να βρίσκεται σε αγαστή συνεννόηση και συνεργασία με τον ΟΑΣΘ όταν απέστειλε την απάντησή της στη Voria.gr και αυτό έχει βεβαίως τη σημασία του και φυσικά τις ερμηνείες του τις οποίες θα αποκαλύψουμε όταν θα έρθει η ώρα.  

2. Αναξιοκρατία

Απαντώντας στο πρόσφατο ρεπορτάζ της Voria.gr που αποκάλυπτε επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια προς τον ΟΑΣΘ με την οποία κατήγγειλε τον αναξιοκρατικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των διευθυντικών στελεχών στον Οργανισμό, με μοναδικό κριτήριο το “ποιος είναι δικός μας”, ο κ. Παναγιωτίδης έδωσε την ακόλουθη απάντηση: “Ένα σημείωμα του προέδρου του ΤΕΕ που είχε ημερομηνία Μαρτίου και το βγάλαν τώρα ότι είναι καινούργιο, εντέχνως αποκρύψαν την ημερομηνία και το παρουσίασαν σαν καινούργιο, καινούργια επερώτηση για αυτό. Να δούμε τι συνεργασία υπάρχει και τι παιχνίδι κάνουν δημοσιογράφοι και βουλευτές με σκοπό να πλήξουν αυτό που κάνει η κυβέρνηση για τον ΟΑΣΘ, θέλουν να αποτύχει το εγχείρημα της κυβέρνησης”.

Απάντηση: Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ αντί να απαντήσει στις καταγγελίες του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ εστίασε στο ότι η επιστολή - καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας τρεις μήνες μετά την αποστολή της, λες και πρόκειται για προϊόν με ημερομηνία λήξης και άρα, μετά το τρίμηνο, οι καταγγελίες του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έπαψαν να ισχύουν. Επιπλέον, η επιστολή – καταγγελία δεν ήταν «σημείωμα», ήταν επιστολή στην οποία ο ΟΑΣΘ όφειλε να απαντήσει στον αποστολέα, κάτι που φυσικά δεν έκανε. Αλλά και τι να πει, όταν όλα όσα καταγγέλλονται είναι αληθή.

3. Συνεργασία δημοσιογράφων με βουλευτές της ΝΔ

Ο κ. Παναγιωτίδης επιχείρησε να καταστήσει τη Voria.gr μέρος ενός δήθεν πολιτικού παιχνιδιού που σκοπό έχει την απαξίωση του «σπουδαίου» έργου που παράγεται στον ΟΑΣΘ αλλά που δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Είπε, λοιπόν, πως «τοπικοί βουλευτές της ΝΔ τα μετατρέπουν (σ.σ. τα δημοσιεύματα) σε ερωτήσεις. Άμα θα δείτε τι πάσες γίνονται ασίστ . Ο δημοσιογράφος γράφει το άρθρο, μνημείο ψεμάτων και ανακριβειών, γράφει ό,τι θέλει για τις συμβάσεις που δεν ισχύουν και την επόμενη μέρα κάποιος βουλευτής της ΝΔ – τυχαία είναι ο ίδιος δεν ξέρω – τις μετατρέπει σε ερωτήσεις».

Απάντηση: Η Voria.gr κάνει τη δουλειά της και οι πολιτικοί τη δική τους. Εάν κάποιος βουλευτής κρίνει ότι κάποιο δημοσίευμα περιέχει στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση, είναι δικαίωμά του να το χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι μια πολύ συνήθης πρακτική, γίνεται από βουλευτές όλων των κομμάτων, μηδέ του κυβερνώντος εξαιρουμένου.

Πάντως, για όλα όσα δημοσίευσε έως τώρα η Voria.gr σχετικά με τις προσλήψεις «ημετέρων» και για τις συμβάσεις που έχει κάνει ο ΟΑΣΘ με εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε στελέχη ή φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει δώσει την παραμικρή απάντηση. Σιωπά συστηματικά. Και όπως όλοι γνωρίζουν, η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει απόλυτη επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων.