Skip to main content

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ στην Αθήνα για συναντήσεις με τα κόμματα

Η Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΒΖ θα έχει συναντήσεις με ΝΔ και ΚΚΕ. Άγνοια για την υποτιθέμενη πρόσκληση συνάντησης με τον L. Fecker.

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., για προγραμματισμένες συναντήσεις με βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, σε μία χρονική φάση που κορυφώνονται οι πιέσεις για να δοθεί «μία κάποια λύση» στην υπόθεση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΒΖ σε ιδιώτη επενδυτή.

Η διοίκηση της ΟΕΒΖΕ δήλωσε ότι η Ομοσπονδία επιδιώκει την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των απασχολούμενων στην εταιρεία, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση συνάντησης από τον κ. Fecker του Innovation Brain, για την Πέμπτη 21 Ιουνίου αλλά ούτε για κάποια άλλη ημερομηνία, όπως ο Ελβετός πιθανός επενδυτής ισχυρίσθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, ο κ.Fecker απαντά σε 10 ερωτήσεις των εργαζομένων της ΕΒΖ και δίνει στη δημοσιότητα τις βασικές γραμμές του επιχειρηματικού σχεδίου του fund για το μέλλον της βιομηχανίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προσφορά που έχει καταθέσει το fund για την απόκτηση της ΕΒΖ υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές. «Αυτό το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προσφέρθηκε πέρυσι», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ενώ αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση πως «ο δεύτερος διεκδικητής της ελληνικής βιομηχανίας - τον οποίο δεν κατονομάζει - θα κλείσει τα εργοστάσια».

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, η πρόταση περιλαμβάνει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το υφιστάμενο προσωπικό, δάνεια, χρέη προς τους καλλιεργητές, προσωπικό, προμηθευτές, δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.) οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και όπως επισημαίνεται: «το fund προσπάθησε να βρει λύση για όλους. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν σε αμοιβαία λύση».

Σημειώνει επίσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν εκτός εργασίας. «Λειτουργούμε υπεύθυνα και θέλουμε να συνεργαστούμε με τα συνδικάτα. Τους καλούμε ξανά για συζήτηση την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018», υπογραμμίζει ο κ.Fecker προσθέτοντας: «θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Τα συνδικάτα θα είναι πάντα μέρος της λύσης».

Αναφορικά με την τευτλοκαλλιέργεια, ο ίδιος αναφέρει πως ο σχεδιασμός του fund περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου η ΕΒΖ να καταστεί ηγέτης στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Και συμπληρώνει ότι «προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις οργανώσεις αγροτών για την ανάπτυξη πρόσθετων προϊόντων».

Αναφορικά με το Innovation Brain, σημειώνει πως αυτό χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Αναφορικά με το εάν πίσω από το fund βρίσκεται ο επενδυτής Kostic που στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για την ΕΒΖ, δηλώνει: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Kostic. Δεν είχαμε ποτέ συνεργαστεί μαζί του».

Η απάντηση της ΟΕΒΖΕ

Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στο μέσο μίας διελκυστίνδας και δεν παίρνουν το μέρος του ενός ή του άλλου ενδιαφερόμενου επενδυτή. Υποστηρίζουν, όπως έχουν δηλώσει, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον Όμιλο, την συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και την παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ και αυτό που στην παρούσα φάση προσπαθούν να προασπισθούν είναι οι θέσεις εργασίας τους.

Πιο συγκεκριμένα η ΟΕΒΖΕ δηλώνει έκπληκτη σε σχέση με την ανακοίνωση του κ. Fecker και επισημαίνει:

- Τα ερωτήματα που είχαν τεθεί απευθύνονταν στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της εταιρείας και από αυτές περιμένουν υπεύθυνες απαντήσεις οι εργαζόμενοι. 

- Καμία πρόσκληση στο παρελθόν δεν έχει σταλεί στην ΟΕΒΖΕ αλλά ούτε συνάντηση έχει γίνει με τον κ. Lukas Fecker όπως ούτε με κάποιον άλλον επενδυτή. Τέτοιες συναντήσεις δεν θα γίνουν εάν δεν προηγηθούν οι διαδικασίες μεταξύ των μερών που ρυθμίζουν τις εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της ΕΒΖ. 

- Το κείμενο του κ. Fecker όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο AΠΕ- ΜΠΕ, επιβεβαιώνει τους εργαζομένους που είχαν ενημερώσει για το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας σε «καλή» και «κακή» ΕΒΖ και διαψεύδει τις αντίθετες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ κ. Καραχάλιου.  

- Οι εργαζόμενοι εμμένουν σε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες για την πώληση του ομίλου της ΕΒΖ.