Skip to main content

Η ΕU Connect έτοιμη να καλωσορίσει ελληνικές εταιρίες

Σε εκδήλωση της Capital Markets Experts στο Money Show, παρουσιάσθηκαν οι Αγορές των Χρηματιστηρίων της Κύπρου και της Μπάνια Λούκα.

Για την ελληνική επιχείρηση που θέλει να κινηθεί επενδυτικά, η εισαγωγή σε μία χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί μονόδρομο καθώς στην χώρα μας υπάρχει αυξημένη δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων εξ’αιτίας της αδυναμίας που συνεχίζει να έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που μια ελληνική επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα επιδιώξει να κάνει, όπως άλλωστε πολλές ήδη έχουν κάνει, είναι, να εισαχθεί σε μια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δε θα κοστίζει υπερβολικά, θα αποδίδει χρηματιστηριακό ISIN και το κυριότερο, θα μειώνει τo country risk, καθώς και η εταιρία θα τυγχάνει μιας επιπρόσθετης εποπτείας από ένα Χρηματιστήριο, αλλά και θα έχει μετοχές ρευστοποιήσιμες και εκτός του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος.  

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βασίλειος Μάργαρης, εντεταλμένος σύμβουλος της

Capital  Markets Experts, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρία στο πλαίσιο του Money Show 2018 και η οποία είχε θέμα «Η εισαγωγή Ελληνικών Εταιριών σε ξένα Χρηματιστήρια ως εργαλείο διεθνοποίησης τους».

Η εκδήλωση της CAMEX, παρουσίασε ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί παρουσιάστηκε οι Αγορές του Χρηματιστηρίου της Κύπρου όπως και η νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα, η EUConnect, της οποίας πρώτος ListingSponsor χρίστηκε η CAMEX.

Όπως είπε ο κ. Μάργαρης, με την εισαγωγή σε Χρηματιστήριο, μια εταιρία αφ’ ενός μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από την χρηματιστηριακή αγορά ενώ παράλληλα εξασφαλίζει το « «διαβατήριο» που θα της επιτρέψει να προσελκύσει επενδυτικά funds, τα οποία, για να τοποθετηθούν σε μία επιχείρηση απαιτούν από αυτή να έχει ΙSIN, δηλαδή χρηματιστηριακό κωδικό.

Μάλιστα με την εισαγωγή των ελληνικών εταιριών σε χρηματιστηριακές αγορές, εξυπηρετείται και μία κεφαλαιώδης ανάγκη της ελληνικής οικονομίας η οποία για να αναταχθεί χρειάζεται κεφάλαια 100-150 δις. ευρώ.  

Η ΝΕΑ και η Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κύπρου κ. Νικόλας Τρυπάτσας, παρουσίασε δύο αγορές με «ελληνικό ενδιαφέρον» και πιο συγκεκριμένα, τη Ν.Ε.Α. Αγορά, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα έχει εισηγμένες 32 μετοχές και 38 εταιρικά ομόλογα, με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ. Από τις 32 εταιρίες οι 8 είναι ελληνικές, 1 μαλτέζικη και 23 κυπριακές (οι 5 τουλάχιστον ελληνόκτητες). Καθώς η ΝΕΑ θεωρείται μη ρυθμιζόμενη αγορά, ο κ. Τρυπάτσας παρουσίασε και την Εναλλακτική αγορά, η οποία είναι μέρος της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ, καλύπτοντας τις ανάγκες εταιριών που ενδιαφέρονται για πλήρως εποπτευόμενες αγορές.

Η EUConnect της Mπάνια Λούκα

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα , κ. Μίλαν Μπόζιτς, παρουσίασε τη νέα τους αγορά, την EU Connect. Σε αυτή, είναι δυνατή η εισαγωγή εταιρειών με έδρα στην Ε.Ε., αρκεί, είτε αυτές (ως duallisted), είτε οι μητρικές τους, να είναι εισηγμένες σε οποιαδήποτε άλλη αγορά -ρυθμιζόμενη ή μη- κάποιου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. Η EU Connect αποτελεί  μέρος της Κύριας Αγοράς, κατά συνέπεια επίσης πρόκειται για μια πλήρως εποπτευόμενη αγορά από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας, η οποία είναι και μέλος της IOSCO.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα θεωρείται η πλέον ταχέως αναδυόμενη αγορά των Βαλκανίων, πέρυσι αποκτήθηκε το 43% των μετοχών του από Κινέζους επενδυτές(στο group των μετέχουν ένας πρώην αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης και ένα πρώην μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας) που επενδύουν στη ζώνη των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού, είναι αναγνωρισμένο για duallistings από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και διασυνδέεται ηλεκτρονικά με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα μέλη του, μέσω της χρηματιστηριακής συμμαχίας των 7 αγορών του  SEE-LINK, που χρηματοδότησε η EBRD.

Στη βάση του γεγονότος, ότι το Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα, μέσω της EU Connect αποκτά μια πρόσθετη έμμεση ειδική σχέση με εισηγμένες στα Χρηματιστήρια της Ε.Ε., οι εκπρόσωποι των δύο χρηματιστηρίων ανακοίνωσαν ότι θα επεξεργαστούν το επόμενο διάστημα το τεχνικό κείμενο ενός ΜοU συνεργασίας, το οποίο θα φέρει τις δύο αγορές πλησιέστερα.

CAMEX :Οπρώτος Listing Sponsor της EU Connect

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Capital Markets Experts A.E. κ. Δημήτριος Χωματάς και ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα, κ. Μίλαν Μπόζιτς υπέγραψαν το συμφωνητικό χρίσματος της CAMEX ως του πρώτου ListingSponsor της EU Connect. Ο κ. Μπόζιτς ευχαρίστησε την CAMEX αφενός για τη μέχρι σήμερα συνδρομή της στην ανάπτυξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου και τόνισε ότι αναμένει το ελληνικό επιχειρείν.

Από την πλευρά του, ο κ. Χωματάς στάθηκε στο γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα θα είναι η τέταρτη αγορά που θα ενεργοποιείται πλέον η CAMEX, μετά από τις αγορές της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας και ευχήθηκε μια αποδοτική συνεργασία.