Skip to main content

Η φιλανδοποίηση του Αιγαίου και η εξωτερική πολιτική πυγμής

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Για «φιλανδοποίηση» του Αιγαίου κάνει λόγο η «Καθημερινή». Ποτέ, όσο μπορώ τουλάχιστον και θυμάμαι, δεν διατυπώθηκε κάτι τόσο σοβαρό για τα εθνικά μας θέματα, από την κατάληψη της μισής Κύπρου και μετά.

Για τους νεωτέρους: ο όρος αναφέρεται στην κατάσταση της Φιλανδίας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία είχε υποχρεωθεί από τη Σοβιετική Ένωση όχι απλώς σε αποχή από οιονδήποτε Δυτικό Σχηματισμό αλλά και από κάθε ενέργεια στην εξωτερική και αμυντική της πολιτική, που δεν θα τύγχανε της εγκρίσεώς της γείτονός της. «Φιλανδοποίηση» δηλαδή δεν σημαίνει απλώς ουδετερότητα, υποδηλοί σαφώς και ευπείθεια. Ποτέ δεν θυμάμαι να έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά ελληνικής κυβερνήσεως οποθενδήποτε, μία τόσο ευτελιστική μομφή.

Αυτό σημαίνει ότι και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας τα πράγματα πάνε όπως και σε όλους τους άλλους τομείς: κατά διαόλου.

Οι επικοινωνιακές επαφές με τον Τράμπ και οι έπαινοι του Μοσκοβισί δεν έχουν αλλάξει τίποτε στον περίγυρό μας. Η Αλβανία πέραν των ανεκδότων με τους «Τσάμηδες» γράφει εις τα παλαιότερα των υποδημάτων της τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Είναι ακατανόητο, ότι ακόμη δεν τους σωφρονήσαμε. Η πρόσφατη επίσκεψη Ζάεφ στον Ερντογάν, η εξαγγελία στενοτέρας συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Τουρκίας στον εκπαιδευτικό και οικονομικό τομέα, όπως και η δουλική του υιοθέτηση των περί «τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν» κοκ αποδεικνύει, ότι η γείτων πολιτική ελίτ είναι εχθρική απέναντί μας, δεν βάζει μυαλό και απλώς μας δουλεύει.

Όσον αφορά τους βορείους γείτονές μας μία είναι λοιπόν η δέουσα συμπεριφορά, αυτή, που ακολουθεί η Τουρκία με τους νοτίους γείτονές της. Να διαμηνύσουμε προς ΝΑΤΟ, ΕΕ και τον λοιπό κόσμο, ότι είμαστε ανυποχώρητοι σε οιαδήποτε αναφορά σε οτιδήποτε θυμίζει έστω και εκ του μακρόθεν τον προσδιορισμό «Μακεδονία» και όλα τα δυνατά παράγωγά του και ότι μέχρις να γίνει αυτό, δεν πρόκειται, να συναινέσουμε σε καμμία συμμετοχή των Σκοπίων οπουδήποτε.

Σε όσους ενδεχομένως θεωρήσουν μία τέτοια στάση ως αντιδεοντολογική, μπορούμε απλώς, να την συγκρίνουμε με τον τουρκικό «κλάδο ελαίας», που σφαγιάζει αυτή την στιγμή υπό την διεθνή ανοχή Κούρδους εντός συριακού εδάφους στην Αφρίν!

Τα πράγματα είναι φυσικά πολύ χειρότερα για μας, σχετικά με την Τουρκία. Είναι προφανές, ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ τη θεωρούν πολύ σημαντικότερη από εμάς. Η μόνη, έστω λεκτική, καταδίκη των απίθανων εμβολισμών των πλοίων μας έγινε από τον Γιούνκερ. Τούτο δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ούτως ή άλλως το μοναδικό πεδίο δυνατής κινήσεώς μας.

Η Ευρώπη θα κατανοήσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διασφαλίσει κατά τρόπο απόλυτο τα θαλάσσια και χερσαία ευρωπαϊκά σύνορα από παράνομες διελεύσεις, όπως ακριβώς και η Κυβέρνηση Σαμαρά, λύνοντας άπαξ και δια παντός το προσφυγικό πρόβλημα, που δημιούργησε η Κυβέρνηση Τσίπρα. Η συνεχής και αναβαθμισμένη παρουσία ευρωπαϊκών ναυτικών και λιμενικών δυνάμεων στο Αιγαίο, προφανώς υπό ελληνικό συντονισμό, θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα ασφαλείας στην περιοχή.

Με τον ίδιο τρόπο, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότατα και η τουρκική αντίδραση στην εκμετάλλευση των ΑΟΖ. Ας ελπίσουμε, μόνο, ότι η δήλωση Κοτζιά περί εξαντλήσεως της ανοχής μας σε όλο αυτό το θέατρο με τους εμβολισμούς των σκαφών μας, δεν θα έχει την συνήθη αξία των δηλώσεων της Αριστεράς. Έχει και η ξεφτίλα τα όριά της...

* Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης