Skip to main content

Οι Γερμανοί βγάζουν λεφτά από την κρίση, μέσα στην κρίση

Μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα κέρδισε συνολικά 3,4 δισ ευρώ από το SMP, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η ΕΚΤ

Μέχρι πρόσφατα ήταν περίπου αστικός μύθος. Τον οποίο, μάλιστα, δεν αποδέχονταν όλοι, καθώς αρκετοί τον χαρακτήριζαν και ως υπερβολές. Ωστόσο, τα στοιχεία έρχονται τώρα να αποδείξουν ότι πράγματι οι δανείστριες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και μέσα στην κρίση, εξακολούθησαν να βγάζουν λεφτά από την Ελλάδα, και μάλιστα καλά, από απλά ...γυρίσματα ομολόγων. Με πρώτη απ' όλους την Γερμανία, η οποία είναι και η πιο κερδισμένη απ' όλους.

Σύμφωνα με την ίδια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα κέρδισε συνολικά 3,4 δισ. ευρώ από το Securities Market Programme (SMP), δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αν:

Α) αφαιρεθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επιστραφεί στην Ελλάδα ή έχουν δεσμευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προβλέπουν παλαιότερες συμφωνίες, απομένει ένα ποσό γύρω στα 2,5 δις ευρώ που δεν έχει επιστραφεί, όμως

Β) εάν σε αυτό προστεθούν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, τότε:

Προκύπτει ότι η Γερμανία, μόνο από αυτή την πηγή έχει εξασφαλίσει κέρδη 2,9 δισ από την ελληνική κρίση. Κι αυτό, επαναλαμβάνεται, είναι επίσημο στοιχείο, που προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή.

Εννοείται ότι ανάλογη χρήση του ίδιου προγράμματος της ΕΚΤ έχουν κάνει και οι άλλες δανείστριες χώρες. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανείς αστικός μύθος αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα.