Skip to main content

Η κυβέρνηση ετοιμάζει την πρόταση για το ελληνικό αντί-μνημόνιο

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την εποχή μετά το μνημόνιο, να γίνει στη βάση αυτής της πρότασης.

Στην τελική της φάση μπαίνει η σύνταξη της ελληνικής πρότασης για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα. Συντάκτες του οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι Γ. Χουλιαράκης (πρωτίστως) και Ευκλ. Τσακαλώτος (με τη λογική της επίβλεψης). Τον βασικό ρόλο της σύνταξης, ωστόσο, θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο στόχος της Αθήνας είναι η οποία διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, να γίνει στη βάση αυτής της πρότασης.

Εκτιμάται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα είναι σε θέση να ρίξει κάπως τους τόνους της οξύτητας σε επίπεδο όρων και προϋποθέσεων, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα, όπως κι αν αυτό ονομαστεί στο τέλος της ημέρας και του τρίτου μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η παραπάνω κίνηση, αναφορικά με το «ελληνικό πρόγραμμα» γίνεται εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δώσει την έγκριση του, γνωρίζοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί τελικά να αιφνιδιάσει ευχάριστα τους δανειστές και να διασφαλίσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τη χώρα, αμέσως μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.