Skip to main content

Οι «μοναδικοί απόγονοι» του Μ. Αλέξανδρου, ο Ερντογάν και το Αιγαίο

Μία δήλωση του πρωθυπουργού που ελπίζουμε ότι δεν έγινε ποτέ και η συμφωνία που δεν τήρησε ο Ερντογάν για το πρόγραμμά του στη Θράκη.

Στη Μάνδρα συνεχίζεται το σόου των διαπληκτισμών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η μόνη λύση για να σταματήσουν οι γραφικότητες είναι να μη υπάρχουν κάμερες στην αίθουσα. Έτσι, οι "ήρωες λαοσωτήρες" αφού δεν θα προβάλλεται η "λεβεντιά" τους, δεν θα έχουν λόγο για τραμπουκισμούς.

Σύμφωνα με τον σκοπιανό Τύπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε από το Βελιγράδι, για τους Σκοπιανούς, ότι αν παραιτηθούν από τη ρητορική ότι είναι οι μοναδικοί απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε μια κοινή λύση.

Αν πράγματι ειπώθηκε η φράση "μοναδικοί απόγονοι", σημαίνει έμμεση αναγνώριση ότι είναι κι αυτοί Μακεδόνες, όπως και κάποιοι άλλοι στη Βόρεια Ελλάδα. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ελπίζω, ο όρος "μοναδικοί" να μην ειπώθηκε, αλλά να τον πρόσθεσαν οι Σλάβοι των Σκοπίων.

Ωραίος τύπος υπουργού ο Πολάκης. Του φταίνε οι εργαζόμενοι ακόμη και την έλλειψη σεντονιών στα νοσοκομεία. Διορθώνεται κάπως η κατάσταση, με τους ασθενείς που τα φέρνουν από το σπίτι τους, αλλά και δωρεές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 27χρονου Βουλγάρου που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Ξάνθης, μετά τον παρ´ ολίγον πνιγμό του σε παραλία της περιοχής, και για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς που έσωσαν την ζωή του, δώρισε σημαντική ποσότητα κλινοσκεπασμάτων για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα πρόσφερε 150 καλοκαιρινά σεντόνια, 150 χειμερινά σεντόνια, 150 πετσέτες μεγάλου μεγέθους, 150 πετσέτες μικρού μεγέθους, 150 μαξιλαροθήκες και 150 μαξιλάρια.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, επιχείρησαν να εμφανίσουν ως πετυχημένη την επίσκεψη, απαντώντας έτσι και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η πρόσκληση στον Ερντογάν ήταν μεγάλο ρίσκο και κατέληξε σε φιάσκο. [Αφού ήταν πετυχημένη ξανακαλέστε τον, τόν άλλο μήνα. Δύο επιτυχίες συνεχόμενες δεν τις αντέχετε;]

Ο Ερντογάν παραβίασε τη συμφωνία με την κυβέρνηση για το πρόγραμμά του στη Θράκη, αποκάλεσε ανερυθρίαστα ομοεθνείς τους μουσουλμάνους της περιοχής, στέλνοντας μήνυμα ότι θεωρεί τη μειονότητα τουρκική. Στη συνέχεια ήρθε και η συνέντευξή του στο "Βήμα", με την οποία θέτει και θέμα Αιγαίου. «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο», είπε.

Στο μεταξύ είχε γίνει γνωστό ότι η Τουρκία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, δεσμεύει πολλές περιοχές, ακόμα και στα ανοιχτά της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις. [Τόσο επιτυχημένη επίσκεψη, δεν αντέχεται].

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε την Παρασκευή θρησκευτική διαταγή, με την οποία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την βαφή των ανδρικών μαλλιών σε μαύρο χρώμα. Η Διεύθυνση εξήγησε ότι επιτρέπεται η βαφή μαλλιών, γενιών και μουστακιών, αν δεν προορίζεται να εξαπατήσει τους ανθρώπους, αλλά η βαφή με μαύρη μπογιά απαγορεύεται από τους ισλαμικούς κανόνες.

Αρμόδιοι του τουρκικού τουρισμού περιέγραψαν τα προβλήματα: «Ενώ το 2013 η Τουρκία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης των πλέον επισκεπτόμενων χωρών στον κόσμο, το 2016 υποχώρησε στην 44η θέση. Την ώρα που παγκοσμίως κατά μέσο όρο αυξάνονται τα έσοδα από τον τουρισμό στο 4% ετησίως, το τουριστικό εισόδημα της Τουρκίας το 2016 μειώθηκε κατά 30%. Το 2015 το εθνικό εισόδημα από τον τουρισμό ήταν 31,5 δισ. $ , ενώ το 2016 μειώθηκε κατά 30% φτάνοντας τα 22,1 δισ. $.