Skip to main content

Οι παράπλευρες απώλειες του δημοψηφίσματος του Ερντογάν

Η όλη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον κατέστησε αντιπαθή στους λαούς της Δύσης.

Όλοι διαπίστωσαν το σκυθρωπό ύφος του Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το οποίος ευθύς χαρακτηρίστηκε από την στήλη ως "Πύρρειος" νίκη, κατά την οποία ναι μεν ο Ερντογάν επιτυγχάνει του σκοπού του να καταστεί απόλυτος άρχων της Τουρκίας, όμως η πενιχρή διαφορά από το "όχι" δείχνει ένα δυσοίωνο μέλλον.

Ήδη ο τουρκικός Τύπος εμφανίζεται βέβαιος πως η Ε.Ε. θα αποκλείσει παντελώς την περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στις τάξεις της. Μάλιστα δε, τούτο ίσως συμβεί κατά την προσεχή Σύνοδο των ΥΠΕΞ στην Μάλτα, στις 28-29 Απριλίου, σύμφωνα και με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.

Κατά την γερμανική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άξελ Φίσερ έχει δηλώσει ότι η Τουρκία αντί προόδου στα προαπαιτούμενα, συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, γεγονός που καθιστούν πλέον άσκοπη κάθε καινούργια διαπραγμάτευση για την ενταξιακή της πορεία. (Ερωτηματικό παραμένει αν η Ευρώπη έχει σχέδιο αντιμετώπισης της απειλής του Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους λαθρομετανάστες). Λαμβάνεται φυσικά υπόψη και η δήλωσή του, ότι αν ο λαός εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις -που τις ενέκρινε- θα καθιερώσει την θανατική ποινή.

Η όλη συμπεριφορά του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα -που γίνεται πλέον δεκτό πως η ΜΙΤ το άφησε να εκδηλωθεί, στήνοντας παγίδα στους αξιωματικούς, ώστε να δοθεί η αφορμή στον Ερντογάν να πράξει όσα πράττει- τον κατέστησε αντιπαθή στους λαούς της Δύσης, οι οποίοι όσο και αν χειραγωγούνται, επηρεάζουν κάπως την πολιτική των κυβερνήσεών τους.

Στην Γερμανία, εκτός από δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που ζητούν να παύσει να ισχύει η διπλή υπηκοότητα των Γερμανών τουρκικής καταγωγής, έξω από τα σπίτια της γερμανικής πόλης Μπρύλ, στην Ρουρ, μια περιοχή βιομηχανική όπου κατοικούν πολλοί Τούρκοι, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής φανερώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισε υπέρ του Ερντογάν και της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Η απάντηση των Γερμανών ήταν η τοιχοκόλληση στις οικίες τους καυστικής επιστολής, που έγραφε χαρακτηριστικά ότι, «ο πρόεδρος σας Ερντογάν σκοπεύει να φέρει ξανά την Οθωμανική αυτοκρατορία και να κατακτήσει την Ευρώπη, γι’ αυτό το δυνατόν συντομότερο να μας αδειάσετε την γωνία και να… ξεκουμπιστείτε γυρίζοντας πίσω στον… παλαβό σουλτάνο σας».

Το χειρότερο όμως που απασχολεί τον Ερντογάν, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των Τούρκων που εκφράστηκαν υπέρ του στο δημοψήφισμα, παρά την βία και νοθεία που ασκήθηκε, είναι αμφίβολο αν θα του επιτρέψει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2019. Αναμφιβόλως η υποψηφιότητά του θα προτιμηθεί έναντι των άλλων υποψηφιοτήτων, με κατακερματισμένη την αντιπολίτευση, αλλά θα περάσει το 50% ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος από την πρώτη ψηφοφορία;

Ο Τζαν Ατακλί, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sözcü, και αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα pontos-news, παρατηρεί ότι «είναι δύσκολο να κλείσει ο λογαριασμός», και αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν έχει καταρρακωμένο ηθικό και φοβάται για τις εκλογές του 2019. Γράφει: «Αν το "ναι" είχε πάρει πάνω από 55% στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν θα κοιμόταν ήσυχος, όμως τώρα έχει χάσει τον ύπνο του γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσει τις εκλογές του 2019. Και το θέμα δεν είναι ότι θα τις χάσει, αλλά αυτά που θα επακολουθήσουν για τον ίδιο».

Όπως έγραψα ανωτέρω, ίσως κανείς υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 50%, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο. Ο Ερντογάν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο. Ο ανθυποψήφιός του, θα κάνει συμμαχία και παζάρια με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα υποσχεθεί και θα μοιράσει τις θέσεις των αντιπροέδρων της Δημοκρατίας και τις θέσεις των υπουργών, που με το νέο σύστημα θα διορίζονται εξωκοινοβουλευτικοί από τον πρόεδρο.

Έτσι, τα κόμματα και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία, αφού στην αντίθετη περίπτωση που εκλεγεί ο Ερντογάν, θα οδηγηθούν στην πλήρη περιθωριοποίηση.

Αν συμβούν έτσι τα πράγματα, ο Τζαν Ατακλί σημειώνει πως ο Ερντογάν, δεν θα είναι ούτε βουλευτής για να έχει ασυλία, ακόμη και αν το AKP έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή με το νέο σύστημα που σχεδίασε και υλοποίησε ο Ερντογάν, δεν έχει πλέον απολύτως καμία δυνατότητα να αναμειχθεί και να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ελέγχει πλήρως την Δικαιοσύνη, κάνει τα δέοντα και οδηγεί τον Ερντογάν στο εδώλιο του κατηγορουμένου (με την διεφθαρμένη οικογένειά του). Ο Ερντογάν βρίσκει τον εαυτό του από τη μια στιγμή στην άλλη κατηγορούμενο και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν θα του επιτραπεί να δει ξανά το φως του ήλιου.

Ο Ερντογάν υπερηφανεύεται πως ο Μωάμεθ κυρίευσε το Βυζάντιο, έπρεπε όμως να πληροφορηθεί την ύπαρξη μιας βυζαντινής παροιμίας, την οποία και παλαιότερα είχα αναφέρει: «Ο ορύσσων βόθρον εν αυτώ εμπεσούται».