Skip to main content

Η ανάρτηση της Σόνιας Σαββίδη και το πολυεργαλείο του Τζιζικώστα

Ο προεκλογικός ανταγωνισμός Αναστασιάδη - Καράογλου, τα παλιά λεωφορεία μιας βαριεστημένης πόλης και το σχόλιο Κουράκη για τη γειτονιά του έρωτα.

-Περισσότερα από 1.000 like συγκέντρωσε η όντως συγκινητική ανάρτηση της ανιψιάς του Ιβάν Σαββίδη, Σόνιας, στο facebook, με αφορμή όσα εξελίσσονται γύρω από τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ. Η είδηση όμως δεν είναι στην ανάρτηση, αλλά στα σχόλια. Εκεί ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, έκανε το δικό του σχόλιο, που με τη σειρά του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και έκλεψε τις εντυπώσεις. Η Σόνια Σαββίδη, που πήρε τη σκυτάλη από τον σύζυγό της, Ανδρέα Παπαμιμίκο, έγραψε το εξής: «Επιζήσαμε από τις σφαγές των Τούρκων. Επιβιώσαμε στη Σιβηρία της Γεωργίας. Σταθήκαμε όρθιοι τη δεκαετία του '90 στη Ρωσία. Όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε με το όνειρο και με την αγάπη για την Ελλάδα. Και επειδή τώρα κάποιοι νομίζουν πως με αυτές τις επιθέσεις θα μας αναγκάσουν να φύγουμε... Ήρθαμε για να μείνουμε. Εδώ είναι η πατρίδα μας». Και το σχόλιο του Σάββα Αναστασιάδη: «Σόνια μη μασάς...». Ασχολίαστο.

-Σε ανεξήγητα προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται οι δυο βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, που προφανώς κρατούν ζεστό το εκλογικό τους ακροατήριο, με συνεχείς εκδηλώσεις το τελευταίο διάστημα. Μιλάμε για μπαράζ εκδηλώσεων. Το πρώτο διάστημα όλοι σκέφτηκαν ότι οι δυο βουλευτές θέλουν να δηλώσουν το παρών και οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συχνής (έτσι κι αλλιώς) επαφής τους με τον κόσμο της εκλογικής τους περιφέρειας. Οι εκδηλώσεις όμως συνεχίζονται σαν ένας άτυπος προεκλογικός συναγωνισμός (ή ανταγωνισμός) μεταξύ τους, ο οποίος ήδη σχολιάζεται στα καφενεία της Β' Θεσσαλονίκης και στα «γαλάζια» πηγαδάκια. Τίποτα όμως δεν πτοεί τους δυο βουλευτές. Την Παρασκευή ο κ. Αναστασιάδης είχε εκδήλωση στο Πανόραμα με καλεσμένη την κ. Βόζενμπεργκ, και το Σαββατοκύριακο ο κ. Καράογλου διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις σε Κουφάλια και Καβαλάρι, στις οποίες, μάλιστα, επρόκειτο να μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης αλλά αυτό δεν έγινε υπό τον φόβο αντιδράσεων από οπαδούς του ΠΑΟΚ.

-Τελικά ο μόνος αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Τζιτζικώστα που πηγαίνει για βουλευτής είναι ο Φάνης Παπάς, ο οποίος αναμένεται να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπάς ήταν ο μόνος αντιπεριφερειάρχης που υπέβαλε την παραίτησή του στον περιφερειάρχη, θέτοντας πάντως εαυτόν στη διάθεσή του για οτιδήποτε χρειαστεί, καθώς ήταν και παραμένει «πολυεργαλείο» για τον κ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο διατηρεί πολυετή και στενή σχέση, που παραμένει αδιατάρακτη. Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Παπάς κατεβαίνει υποψήφιος με τις ευλογίες του περιφερειάρχη. Τα άλλα δυο «καυτά» ονόματα αντιπεριφερειαρχών, που έπαιξαν το προηγούμενο διάστημα για συμμετοχή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, του Κώστα Γιουτίκα και της Γερακίνας Μπισμπινά, παρέμειναν σε επίπεδο φημολογίας, αφού και οι δυο διατηρούν θέση αντιπεριφερειάρχη και παραμένουν στη διοίκηση Τζιτζικώστα, συμμετέχοντας στο σχήμα που θα διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2019.

-Μια από τις πιο σοβαρές αναρτήσεις για την παροχή παράτασης στην κυκλοφορία των παλιών λεωφορείων του ΟΑΣΘ, από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, τον Σπύρο Βούγια, υπό τον τίτλο Παλιά λεωφορεία, βαριεστημένη πόλη. «Ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ διανύει κατά μέσο όρο 100.000 χιλιόμετρα το χρόνο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κυκλοφορίας και φόρτισης. Για αυτό και το 2002, που έγινε η τελευταία παραγγελία των νέων λεωφορείων του οργανισμού, η οικονομική συμφωνία που υπογράφηκε, τον υποχρέωνε να τα αποσύρει μετά από 12 χρόνια. Δυστυχώς, στη συνέχεια, το όριο ηλικίας αυξήθηκε διαδοχικά: έγινε 15 χρόνια το 2008, 18 χρόνια το 2012, 20 χρόνια το 2014 και πρόσφατα, το 2018, έφτασε, με απόφαση του κ. Σπίρτζη, αισίως τα 23 χρόνια! Το λεωφορείο 6 (Καλαμαριά-Βενιζέλου) που πήρα προχθές από την Ανάληψη για το κέντρο, το αναγνώρισα αμέσως: ήταν από εκείνη την τελευταία φουρνιά του 2002, που έπρεπε κανονικά να αποσυρθεί το 2014. Τώρα, όμως, πρέπει να καλύψει συνολικά 2.300.000 χιλιόμετρα (23 επί 100.000 το χρόνο) μέχρι το 2025, με ελλιπή συντήρηση, υπερφορτωμένο συνεχώς, μέσα στην ατέλειωτη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Κατεβαίνοντας, έριξα μια τελευταία ματιά στους ανυποψίαστους επιβάτες. Οι πιο ηλικιωμένοι κοιτούσαν αφηρημένα έξω απ' το παράθυρο. Τα νέα παιδιά έπαιζαν νευρικά με το κινητό τους. Και, καθώς έβλεπα το λεωφορείο να απομακρύνεται τρίζοντας ολόκληρο κι' αγκομαχώντας, ευχήθηκα ολόψυχα, για λογαριασμό τους, ν' αντέξει και να τα καταφέρει. Όμως, μοιάζει αδύνατο. Στο βάθος, η φωτισμένη πόλη περίμενε, παθητική και βαριεστημένη, άλλη μια νύχτα».

-Με αφορμή το χτεσινό ρεπορτάζ της Voria.gr για τη «γειτονιά του έρωτα» στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση – κοινοποίηση στο Facebook. Ανάρτηση, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και... αιχμές: «Η σημαντική (και ιστορική), όπως χαρακτηρίστηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πάρθηκε κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2011. Το ΔΣ υιοθέτησε την πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής που συστάθηκε για να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν λόγω της συνύπαρξης των οίκων ανοχής και των κατοίκων της Β´ Δημοτικής Κοινότητας. Υπήρχε μάλιστα προγραμματική δέσμευση της 'Πρωτοβουλίας' για την εξυγίανση της περιοχής. Την εισήγηση προς το ΔΣ έκανα ο ίδιος ως μέλος της επιτροπής και ως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και θα ήθελα να σημειώσω τη σημαντική και ουσιαστική συμβολή της κ. Χρ. Γιαταγάνα που συμμετείχε στην επιτροπή ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλά νομικά, γραφειοκρατικά και πολεοδομικά προβλήματα για να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση, η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε επιτυχημένη. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι, κατά την διαδικασία της διαβούλευσης, συναντηθήκαμε με όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων μερών, επισκεφτήκαμε την περιοχή μετεγκατάστασης και δεν δώσαμε συνέντευξη τύπου σε κάποια από τα σπίτια, παρά το έκδηλο και πολλές φορές πιεστικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ, περιοριζόμενοι στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που έτσι κι αλλιώς είναι γαργαλιστικό από μόνο του».