Skip to main content

Οι θεσμοί παραδέχονται τη φοροδοτική ανικανότητα των Ελλήνων

Οι δανειστές δεν αναμένεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα, καθώς οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι το πρόβλημα είναι η είσπραξη των φόρων.

Mε «μαστίγιο και καρότο» ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε έξαρση των κατασχέσεων λογαριασμών, εντείνει την απειλή των φοροελέγχων και προχωρά στην έναρξη λειτουργίας της «λοταρίας» για τις αποδείξεις.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να μειώσει την μαύρη τρύπα που αργά αλλά σταθερά διευρύνεται, απειλώντας όλο το οικοδόμημα της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου. Από την άλλη, ωστόσο, προβληματίζονται και για την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, εκτιμώντας ότι έχει εξαντληθεί.

Γι αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν πρόκειται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα (δηλαδή φόρους) καθώς οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι το πρόβλημα είναι η είσπραξη των φόρων. Το αντίθετο, μάλιστα, θα προτιμούσαν να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών ξεκινώντας από τη φορολογία των κερδών.

Τέλος, μεγάλα είναι τα ερωτηματικά και για την επόμενη μέρα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οι θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που βρέθηκαν στην Αθήνα επέβλεψαν τους ελέγχους (δειγματοληπτικούς ανά κλάδο) που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστά...