Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στο Ανάκτορο του Γαλερίου (φωτο+video)

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου.

της Αρετής Τασούλα

Σε γαλήνιο κλίμα και υπό τους ήχους του πιάνου, της βιόλας και δύο βιολιών δεκάδες Θεσσαλονικείς τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όπως έχει καθιερωθεί η 21η Ιουνίου.

Λίγα μέτρα από τους θορυβώδεις δρόμους του κέντρου της πόλης, στο Ανάκτορο του Γαλερίου, η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια και το τρίο εγχόρδων Trinity Electric String Trio ταξιδεύουν τον κόσμο μέσα από τις μουσικές συνθέσεις τόσο Ελλήνων δημιουργών, όπως του Σταμάτη Σπανουδάκη και του Μάνου Χατζιδάκι, όσο και ξένων, όπως Vivaldi και Verdi.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου, ενώ στο πλαίσιο της ημέρας αρκετές περιοχές της πόλης φιλοξενούν δράσεις διαφόρων μουσικών ειδών και ακουσμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.