Skip to main content

Είκοσι ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης αιτούνται περιβαλλοντική αδειοδότηση

Νέες μετρήσεις για τη συνολική εκπεμπόμενη ακτινοβολία από το πάρκο κεραιών του Χορτιάτη θα ζητήσει η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Είκοσι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τις κεραίες εκπομπής τους, όταν η σχετική προθεσμία λήγει την 31η Μαρτίου.

Σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των κεραιών τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα ραδιόφωνα «Easy Θεσσαλονίκης FM 97,5», «1055 Rock», «Ράδιο Φωνή της Τούμπας» και «Plus Radio 102,6», που έχουν τις κεραίες τους στο γνωστό πάρκο του Χορτιάτη.

Η υπάλληλος του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελπίδα Μινοπούλου, είπε ότι οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτήσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των κεραιών τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αφορούν στα όρια ακτινοβολίας, τις εγκρίσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του δασαρχείου, τις πολεοδομικές εγκρίσεις και τη μέριμνα που πρέπει να λαμβάνεται για τη διαχείριση των αποβλήτων κάθε εγκατάστασης.

Η ίδια τόνισε ότι οι μετρήσεις για τις εκπομπές ακτινοβολίας στο πάρκο κεραιών «Χορτιάτης», που γίνονται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αφορούν στο σύνολο και όχι μεμονωμένα σε κάθε εγκατάσταση κι από τις γνωματεύσεις προκύπτει ότι είναι κάτω των θεσμοθετημένων ορίων.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή υπενθυμίζεται ότι δεν αδειοδοτεί, αλλά γνωμοδοτεί για να πάρουν την άδεια οι σταθμοί και να εκπέμπουν νομίμως.

Ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τζόλλας, επισήμανε ότι θα ζητηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επικαιροποιημένη μέτρηση για τις εκπομπές από το Χορτιάτη, ώστε να γίνει σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, έθεσε ως μείζον ζήτημα της ενδεχόμενης επικινδυνότητας των συνολικών εκπομπών για τους περίοικους, ενώ επισήμανε πως θεωρεί θετικό να μπορέσει τελικά να διαμορφωθεί ένα καθαρό τοπίο στον ανταγωνισμό.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον, κάτι που μπορεί να αποτραπεί από την υπερσυγκέντρωση των κεραιών. Η ίδια επισήμανε πως πρέπει να τηρούνται οι όροι χωροθέτησης των κεραιών και οι όροι λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών.

Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, σημείωσε πως θεωρεί θετική την προσπάθεια για οργάνωση των κεραιών εκπομπής, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σταθμών και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, είπε ότι στο ζήτημα των κεραιών των ραδιοφωνικών σταθμών και γενικά στο χώρο επικρατεί αναρχία και ζήτησε διασπορά των κεραιών εκπομπής και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να μην υπάρχει σε ένα χώρο υπερσυγκέντρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.