Skip to main content

Υπερβέβαιοι οι Σκοπιανοί ότι θα λυθεί σύντομα το ζήτημα της ονομασίας

Η προσπάθεια απομακεδονοποίησης της κυβέρνησης γίνεται με δημοσιοποίηση άρθρων και με την αποκαθήλωση μνημείων που υποδηλώνουν μακεδονική καταγωγής.

Η μεγάλη υπεροχή του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου κατετρόπωσε την αντιπολίτευση συγκεντρώνοντας ανέλπιστο αριθμό δήμων, μαζί και με την επικράτηση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος του Τζαφέρι στους αμιγείς αλβανικούς δήμους, δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δειλά βήματα από-μακεδονοποίησης.

Εξ αρχής να ειπωθεί, ότι είναι αδύνατο για τους μακεδονίζοντες Σκοπιανούς να απαλλαγούν από το ιδεολόγημα που τους δίνει υπόσταση παρουσίας μεταξύ των δυτικών κρατών. Μάλιστα δε, και οι Βούλγαροι αποφεύγουν να παρουσιάζονται αποκλειστικώς ως Σλάβοι, και κάνουν μνεία -αναλόγως των περιστάσεων- και των Θρακών προγόνων τους.

Είναι αλήθεια, πως η ίδια η Δύση επικροτεί τον από-σλαβισμό, προκειμένου να αποκόψει την Ρωσία από συγγενείς-ομόφυλους στα Βαλκάνια. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με την δημιουργία του αποκαλούμενου μουσουλμανικού τόξου, όχι βεβαίως για να παραδοθεί στην Τουρκία -το παγκόσμιο σύστημα επιδιώκει να εξασθενήσει τεμαχίζοντας τα κράτη, όχι να δημιουργήσει περιφερειακές δυνάμεις που να καταστούν ανεξέλεγκτες- αλλά ως ανάχωμα στον επεκτατισμό του Πατριαρχείου Μόσχας - εξ ου και η υποστήριξη στο Πατριαρχείο ΚΠόλεως, όχι φυσικά από αγάπη στην Ορθοδοξία.

Η προσπάθεια απομακεδονοποίησης της σκοπιανής κυβέρνησης γίνεται αφενός με δημοσιοποίηση άρθρων, που δεν αποκλείουν πλήρως τον μακεδονισμό, για να μη έρθουν σε ευθεία αντίθεση με τους μακεδονίζοντες Σκοπιανούς, αλλά κριτικάρουν τις υπερβολές της προπαγάνδας του Γκρούεφσκι, τόσο σε λόγους όσο και σε έργα. Αφετέρου, θα αρχίσει η αποκαθήλωση μνημείων και ονομασιών που υποδηλώνουν μακεδονική καταγωγή, με την προσθήκη της υπόμνησης ότι υπάρχει και σλαβική καταγωγή, που αναγνωρίζεται και επισήμως με την υπογραφείσα Συμφωνία καλής γειτονίας με τους Βουλγάρους.

Ήδη, ο νέος σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος των Σκοπίων, αποφάσισε την απομάκρυνση των γλυπτών που παριστάνουν Μακεδόνες από την κεντρική πλατεία, με το επιχείρημα όχι της απομακεδονοποίησης -ανέφερα ανωτέρω, ότι με προσεκτικά βήματα επιχειρείται αυτή, και όχι καθ’ ολοκληρία- αλλά επειδή τοποθετήθηκαν άνευ αδείας του δήμου!

Λόγος γίνεται και για την αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, που διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία, να αφαιρεθεί δηλαδή το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου και να μετονομαστεί σε αεροδρόμιο "Κίρο Γκλιγκόροφ". Δεν ξεχνούν βεβαίως οι Σκοπιανοί, ότι επιχειρήθηκε δολοφονία εναντίον του, επειδή τόλμησε να εκφραστεί με ειλικρίνεια, ότι δηλαδή δεν έχουν καμιά σχέση με τους Μακεδόνες, αλλά ότι είναι Σλάβοι.

Υποτίθεται, ότι κάποιοι ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες -«Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» [;]- το προτείνουν και αναφέρεται πως δεν θα είχε αντίρρηση και ο Ζάεφ, αρκεί να συμφωνήσει και ο λαός. Σ’ αυτές τις χώρες γνωρίζουμε πώς ψηφίζει ο λαός [χαρακτηριστικό το παράδειγμα της απόσχισης του Μαυροβουνίου, όπου είχαν υποσχεθεί στους καταδίκους ότι θα αποφυλακιστούν, αν ψηφίσουν υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους], αλλά και αυτή η τοποθέτηση του Ζάεφ, δείχνει πόσο προσεκτικά είναι τα βήματα που γίνονται.

Φαίνεται πάντως, ότι και με την βιολογική απουσία των παιδιών του Παιδομαζώματος, που βιαίως τα οδήγησε το ΚΚΕ στο Σιδηρούν Παραπέτασμα, οι Σκοπιανοί έχουν κουραστεί με όλη αυτήν την υστερία, και θα δεχθούν αλλαγή του Συντάγματος στο ζήτημα της ονομασίας, αφού στην πραγματικότητα δε θα αλλάξει κάτι, και η Ελλάδα θα είναι πάλι η ηττημένη. Η νέα ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, από την στιγμή που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτε. Και αυτό το αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση με σύμφωνη γνώμη μεγάλου τμήματος της αντιπολίτευσης.

Το κύριο ζήτημα που θα προκύψει είναι αυτό της εθνικότητας, όπου ο μεν Ν. Κοτζιάς το τοποθετεί στα υπό συζήτηση θέματα, η δε σκοπιανή κυβέρνηση δεν θέλει ούτε συζήτηση επ’ αυτού. Αν υποχωρήσει η Ελλάδα και αποδεχθεί ότι οι Σκοπιανοί έχουν μακεδονική εθνότητα, τότε θα πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη, όχι μόνον στον ιστορικό ή συναισθηματικό τομέα, αλλά και στον οικονομικό. Και κάποια στιγμή, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, το αίτημα της "Μακεδονίας του Αιγαίου" θα τεθεί δυναμικώ τω τρόπω επί τάπητος.