Skip to main content

ΥΠΠΟΑ:Να σεβαστεί η Μητρόπολη τον χαρακτήρα του μνημείου της Ροτόντας

Το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Να σεβαστεί τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την τοποθέτηση, χθες, του παλαιού Εγκαινίου στη Ροτόντα (δείτε εδώ).

H αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου», επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού Eγκαινίου, με προϋπόθεση «την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στον χώρο της έως τώρα φύλαξής του», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ' έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ' αποκλειστικότητα η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο».