Skip to main content

Ιστορική φωτογραφία: Η ανατίναξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το 1944

Δείτε φωτογραφία μετά την ανατίναξη, αλλά και φωτογραφίες του 1945 με βυθισμένα πλοία μέσα στο λιμάνι, κατά τις μεταπολεμικές εργασίες αποκατάστασης

Μία συγκλονιστική, με μεγάλη ιστορική σημασία, εικόνα έφερε στο φως της δημοσιότητας η σελίδα στο Facebook «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης - Old Photos of Thessaloniki».

Πρόκειται για φωτογραφία από το ξημέρωμα της 30ής Οκτωβρίου του 1944, όταν οι γερμανικές δυνάμεις, που είχαν σχεδόν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από την πόλη, ανατίναξαν τις προβλήτες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ό,τι, βέβαια, είχε απομείνει όρθιο από αυτό, μετά τους σφοδρούς συμμαχικούς βομβαρδισμούς.

Ο φακός, όπως αναφέρεται στη σελίδα, συλλαμβάνει κυριολεκτικά τη στιγμή «με ακρίβεια ελάχιστων δευτερολέπτων από την έκρηξη, καθώς το σύννεφο των συντριμμιών που πέφτουν με ορμή ταράζει την ακίνητη πρωινή θάλασσα».

Η φωτογραφία, σύμφωνα με την ανάρτηση, αποσπάστηκε από τηλεοπτικό βίντεο-αφιέρωμα στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Παρακάτω δείτε φωτογραφία μετά την ανατίναξη, αλλά και φωτογραφίες του 1945 με βυθισμένα πλοία μέσα στο λιμάνι, κατά τις μεταπολεμικές εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού: