Skip to main content

Ιταλία: Ο Σαβιάνο υποψήφιος πρωθυπουργός με τα Πέντε Αστέρια;

Ο Ιταλός συγγραφέας ανακοίνωσε ότι θέλει να πάρει μέρος στην διαδικασία ψηφοφορίας για τον υποψήφιο πρωθυπουργό του «κινήματος Πέντε Αστέρων»

«Θέλω να βοηθήσω το κίνημα αυτό να βγει από μια κατάσταση σχεδόν τραγική»  έγραψε με καυστικό τρόπο, ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έκανε λόγο μάλιστα για «συνθήκες Βουλγαρίας» ώστε να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη αμφισβήτηση της γραμμής που επιβάλλεται από την ηγεσία.

Η αναφορά είναι στην έλλειψη εσωτερικής Δημοκρατίας στα Πέντε Αστέρια. Ο μόνος  ισχυρός υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ο αντιπρόεδρος της βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο.Τριάντα ενός ετών, με καταγωγή από την Νάπολη, είναι αρεστός στον ιδρυτή του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο. Πολλοί παρατηρητές τονίζουν, όμως,  ότι σε κύριας σημασίας θέματα, όπως το μεταναστευτικό, οι θέσεις του είναι σαφώς συντηρητικές και δεν εκφράζουν το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών.

Η επιλογή του υποψήφιου πρωθυπουργού θα γίνει  στο διαδίκτυο, και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, με επίσπευση της διαδικασίας ή πρόσωπα που μπορεί να προστεθούν στη λίστα των υποψηφίων.

Μάλλον απίθανη η υποψηφιότητα

Ο Σαβιάνο ξέρει ότι κανονικά δεν μπορεί να είναι υποψήφιος αφού δεν έχει ούτε γραφτεί στο πολιτικό αυτό κίνημα. Και δύσκολα θα άφηνε την επιτυχημένη καριέρα του συγγραφέα για να ασχοληθεί σε καθημερινή βάση με την πολιτική. Από την στιγμή μάλιστα που είναι υπό συνεχή αστυνομική φύλαξη, λόγω των αμέτρητων απειλών της μαφίας της Νάπολης, τη Καμόρρα. Αλλά είναι σαφές ότι θέλει «να ταράξει τα νερά».

Το θέμα είναι ότι πολλά μέλη και στελέχη των Πέντε Αστέρων είναι δυσαρεστημένα με την όλη αυτή  διαδικασία. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αν τελικά υπερισχύσει, θα είναι και αρχηγός του κινήματος. Ενώ πολλοί θεωρούν ότι θα έπρεπε  να παραμείνει ο Γκρίλλο -τουλάχιστο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της Άνοιξης- για να αποφευχθούν επικίνδυνες, εσωτερικές εντάσεις.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη       

Πηγή: Deutsche Welle