Skip to main content

Καλαφάτης: Ανθεκτικοί οι πολίτες στη διοίκηση Μπουτάρη

Σε ειδική συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Καλαφάτης παρέθεσε μία σειρά παραλείψεων του δήμου.

Σειρά παραλείψεων της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεομηνία που έπληξε, πριν περίπου δύο βδομάδες την πόλη, επισήμανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Μαΐου.

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης και παρέθεσε μια σειρά «διαχειριστικών παραλείψεων» από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης.

«Έλλειψη ενημέρωσης, την οποία κι ο ίδιος ο δήμος παραδέχτηκε, με τη σημερινή έκδοση ανακοίνωσης για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται» σημείωσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας πως «έστω κι αργά εφαρμόστηκε το προφανές».

«Δε συστάθηκε, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειών επί Εκτάκτων Αναγκών, Κέντρο Επιχειρήσεων στο δημαρχείο υπό τον δήμαρχο, μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη του φαινομένου» συνέχισε ο κ. Καλαφάτης.

«Δεν έχει κοινοποιηθεί στους πολίτες το Σχέδιο Ενεργειών για παρόμοιες περιπτώσεις» και «το σχέδιο δράσης δεν ήταν πλήρως επικαιροποιημένο» υπογράμμισε ακολούθως και πρόσθεσε πως ενώ η ενημέρωση για επερχόμενες καταιγίδες ήταν συνεχής εκείνες τις ημέρες, «δεν υπήρξε έκτακτη ενίσχυση του προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών πριν την καταιγίδα».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως ήταν φυσικό πλατείες και παιδικές χαρές, με τέτοιο νερό, να μετατραπούν σε λίμνες, τονίζοντας όμως «το να παραμένουν, όμως, σε αυτήν την κατάσταση, αποδεικνύει πως υπάρχουν κατασκευαστικά θέματα».

Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης ζήτησε από τον δήμο να δοθούν απαντήσεις στα τέσσερα εξής ερωτήματα:

«1. Τι γίνεται με τη διευθέτηση του χειμάρρου Λύτρα (πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου), που –σύμφωνα με το ΤΕΕ- παραμένει σε φάση μελετών, χωρίς ωριμότητα;

2. Ποια η κατάσταση στο χείμαρρο Κωνσταντινίδη (στην Τούμπα); Καθαρίστηκε και πότε για τελευταία φορά;

3. Τι γίνεται με το Ελαιόρεμα; Η πλευρά που ανήκει στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη έχει διευθετηθεί και η περιοχή δε θυμίζει με τίποτα το ρέμα που, πριν πέντε χρόνια, πλημμύριζε με την παραμικρή νεροποντή. Έχει διαμορφωθεί σε έναν χώρο πρασίνου –πραγματικό κόσμημα. Πώς ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη κατάφερε «να βρει παράδες», όπως αρέσκεται να λέει ο δήμαρχος και υλοποίησε αυτό το έργο; Για ποιο λόγο δεν κατάφερε ο δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει κάτι ανάλογο;

4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για το ρέμα των Σαράντα Εκκλησιών;».

«Τελικά, ανθεκτικοί είναι οι δημότες της Θεσσαλονίκης απέναντι σ’ αυτήν τη διοίκηση και όχι η πόλη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές» σχολίασε ο κ. Καλαφάτης, ενώ, τέλος έθεσε δύο ερωτήματα όσον αφορά την ΕΥΑΘ.

«Την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη ολόκληρες περιοχές θα μείνουν και πάλι χωρίς νερό;» διερωτήθηκε αρχικά και συνέχισε «για ποιον λόγο, ως τώρα, όποτε είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, δεν είχαμε και διακοπή υδροδότησης»;

«Η ΕΥΑΘ αντιμετώπισε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δύο κρίσεις. Πήρε κάτω από τη βάση και στις δύο» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Το γεγονός ότι την επομένη της πλημμύρας μια διοίκηση διορισμένη από την Αριστερά ζητά από σούπερ μάρκετ να τη βοηθήσει και να μοιράσει νερό στους πολίτες, κρίνεται από τους κατοίκους της πόλης».