Skip to main content

Καλαφάτης: Έμπρακτη σύνδεση ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας

Τι είπε ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας σε συνέδριο του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ για τη λαθροϋλοτομία και την αλόγιστη χρήση ξυλείας για θέρμανση

«Το έρημο δάσος, είναι εκτεθειμένο δάσος. Γι` αυτό πρέπει να εκλείψουν οι όροι που το απομονώνουν -όπως και κάθε προστατευόμενη περιοχή- από την κοινωνική ζωή, αλλά και να αλλάξουν οι νοοτροπίες που αποσυνδέουν τη φύση και το δάσος από την αειφορία!».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας με την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος, σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με θέμα τη λαθροϋλοτομία και την επίπτωση της αλόγιστης χρήσης ξυλείας για θέρμανση.

«Μια κοινωνία αποκομμένη από τον φυσικό της πλούτο είναι σαφώς πιο επιρρεπής στην άλογη χρήση του, εξαιτίας της οποίας πληρώσαμε βαρύ τίμημα τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως επειδή αποξενώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες από τον βασικό πλουτοπαραγωγικό τους πόρο: το φυσικό περιβάλλον. Είμαι απολύτως πεισμένος, ότι, ειδικά αυτή την περίοδο, το μείζον είναι να αλλάξει η νοοτροπία που οδήγησε σε αυτήν τη στρέβλωση και να συνδέσουμε έμπρακτα την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, «τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση», δεν παρέκκλινε από τη πολιτική που χαράχτηκε την περίοδο 2012-2014 για τη βελτίωση της δασικής πολιτικής της χώρας. «Αναφέρομαι στον συνολικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών, την εν γένει προστασία και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος.  Εργαστήκαμε τότε, εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών, καθώς η αυξανόμενη οικονομική κρίση και ενεργειακή φτώχεια, οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση της λαθροϋλοτομίας για ανάγκες θέρμανσης, με συνέπεια και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε αιωρούμενα σωματίδια, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Η προσπάθεια που κάναμε όμως, απέδωσε! Και αποτελεί κατάκτηση για τη δημόσια διοίκηση», κατέληξε.