Skip to main content

Καμμένος: Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τη σταθερότητα

Ο υπουργός Άμυνας συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του, Χριστόφορο Φωκαΐδη και Sedky Sobhy, στην Κύπρο.

Στη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης, διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ασφάλειας, προχωρούν από σήμερα Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τους ομολόγους τους, Χριστόφορο Φωκαΐδη και Sedky Sobhy, μετα την τριμερή συνάντηση που είχαν στην Κύπρο, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Η σημερινή τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός. Η σημερινή συνάντηση είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια, διμερών επαφών, συνεργασιών σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο και ουσιαστικά η εφαρμογή στον αμυντικό τομέα της πολιτικής που χάραξαν οι ηγέτες των τριών χωρών μας, ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των προηγουμένων διεργασιών, αλλά αποτελεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας. Από σήμερα, οι τρεις χώρες, επίσημα, προχωρούν στην αμυντική συνεργασία σε όλους εκείνους τους τομείς που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης, διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ασφάλειας», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Όπως ανέφερε, τη σημερινή συνάντηση δεν την παρακολουθούν μόνο οι χώρες της περιοχής, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, διότι αποτελεί την ελπίδα για μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναταραχές, πολέμους, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων που χρηματοδοτούν τον ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία.

«Η τρομοκρατία δεν έχει παραμείνει μόνο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία πολιτική συμφωνία, αλλά «ουσιαστικά για την επιτελική χάραξη των επομένων κινήσεών μας στα επίπεδα της στενής στρατιωτικής συνεργασίας που θα αποδώσουν στην ευρύτερη περιοχή και θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες οι οποίες θα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

«Η Κύπρος είναι πλέον μία παραγωγός χώρα ενέργειας και το ίδιο πρόκειται να γίνει και η Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις και παράλληλα οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία αγωγών που θα αλλάξουν τη γεωπολιτική σημασία των χωρών μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Αίγυπτος αποτελεί τη χώρα επαφής του «δρόμου του μεταξιού» προς την Ευρώπη και προς το Βορρά. Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας μετά και από τον καθορισμό της ΑΟΖ θα μπορέσει σε αυτήν την πάρα πολύ ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Σουέζ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Μάλτας να διασφαλίσει μια ζώνη που δεν θα υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών και όπλων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία

Θα μπορέσει να αποτελέσει μια ζώνη σταθερότητας, όπου οι διακινητές δεν θα μπορούν να διακινούν ανθρώπινες ψυχές εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τον πόλεμο. Η αμυντική συνεργασία θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και παράλληλα την ενέργεια», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και κατέληξε:

«Αυτά είναι τα κοινά που μας ενώνουν. Μία κοινή αντίληψη όχι μόνο για το κοινό στρατηγικό δόγμα, αλλά και για την προάσπιση εκείνων των αξιών που προστάτευαν πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα».