Skip to main content

Καμπανάκι για επανεμφάνιση ασθενειών εξαιτίας αντιεμβολιαστικών μπλοκ

Το «κίνημα ζωής» του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ενισχύει τις προσπάθειές του για την προώθηση των εμβολιασμών. Επισκέψεις και σε σχολεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για επανεμφάνιση ασθενειών σε περίπτωση που γιγαντωθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.), ο οποίος πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά τις ενημερωτικές δράσεις υπέρ των εμβολιασμών «ΕμβολιάΖω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΙΣΘ είχε προειδοποιήσει για την αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς, από την οποία νόσησαν την περασμένη χρονιά 2.500 άτομα και έχασαν τη ζωή τους δέκα από αυτά.

«Ξέρουμε επιδημιολογικά ότι αν το 3-5% που υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  των αρνητών στα εμβόλια αυξηθεί, τότε είναι θέμα λίγων ετών, να θυμηθούμε και άλλες ξεχασμένες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος», ανέφερε ο Νίκος Καρανταγλής, παιδίατρος, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΘ, χαρακτηρίζοντας τους εμβολιασμούς πράξη ατομικής προστασίας αλλά και ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο.

«Πέντε εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο, από αυτά, τα 2,5 – 3 εκατ. θα μπορούσαν να μην είχαν πεθάνει, εάν είχαν πρόσβαση σε εμβόλια. Πρέπει να σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε που τα έχουμε στη χώρα μας», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «περίεργο και λυπηρό να μην φοράμε αυτή τη ζώνη ασφαλείας».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Καρανταγλή, τα 2/3 των παιδιών (65%) εμβολιάζεται από τον οικογενειακό παιδίατρο, γεγονός, που βοηθά να υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. «Οι πληθυσμοί που υπολείπονται σε εμβόλια είναι οι Ρομά, (όχι όλες οι οικογένειες), και οι οικογένειες που ανήκουν στους αρνητές των εμβολίων».

«Η επιδημία της ιλαράς, που μας θύμισε την ανάγκη των εμβολιασμών, με άσχημο τρόπο στη χώρα μας, μετά από πολλές δεκαετίας, είχε πολύ λιγότερη επίπτωση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης απ΄ ότι σε άλλες περιοχές», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Aθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην περσινή δράση του Συλλόγου για τους εμβολιασμούς. Όπως σημείωσε, «είναι ο μόνος Σύλλογος που διεξάγει την καμπάνια την Άνοιξη, καθώς εκτιμά ότι τώρα είναι η εποχή της σποράς των εμβολίων, ώστε να θερίσει τα αποτελέσματά του μέσα στα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα».

Φέτος ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εκτός ότι θα βγει στους δρόμους και στις πλατείες για να διαδώσει το μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, θα πάει και στα σχολεία. Παιδίατροι θα επισκεφθούν σχολικές μονάδες και θα ενημερώσουν μαθητές αλλά και γονείς για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Ήδη δεκάδες σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει αυτή η ενημέρωση.

«Φέτος τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης βγαίνουν στους δρόμους, πηγαίνουν σε σχολεία, παρουσιάζουν σε πλατείες και ανοιχτές εκδηλώσεις όσα οφείλουν γονείς και δάσκαλοι να γνωρίζουν για την αναγκαιότητα των εμβολίων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, σημειώνοντας πως «η πρόληψη είναι το σημαντικότερο στοιχείο, στο οποίο θα πρέπει να βασιστούμε για τους εμβολιασμούς».

Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να καταδείξει ο ΙΣΘ σε όλον τον κόσμο που αμφιβάλλει για την ασφάλεια των εμβολίων ότι αυτό είναι μια παραφιλολογία από την οποία θα πρέπει να ξεφύγουμε απο αυτή. «Ο εμβολιασμός βοηθάει παράλληλα και στην εξοικονόμηση χρημάτων και τον προϋπολογισμό, προκειμένου να δοθούν σε άλλες μορφές Υγείας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα άτομα που τάσσονται κατά των εμβολιασμών, ο κ. Καρανταγλής εξήγησε ότι περιέργως το αντιεμβολιαστικό μπλοκ οφείλεται σε ανθρώπους, οι οποίοι αν και έχουν καλό μορφωτικό και κοινωνικό στάτους τείνουν να μη βλέπουν την τεκμηρίωση και να διαδίδουν ανοησίες. «Όταν αυτές τις ανοησίες τις επιλέγουν για τον εαυτό τους μπορούν να πάρουν όλοι την ευθύνη, όταν όμως αυτό έχει επίπτωση στα παιδιά, τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», υπογράμμισε.   

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για δεύτερη χρονιά φέτος θα πραγματοποιήσει για το σκοπό αυτό, για μια εβδομάδα ανοιχτές εκδηλώσεις, ημερίδες και θα διανείμει σχετικά φυλλάδια ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς.



Στο πλαίσιο των δράσεων του Ιατρικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές εκδηλώσεις, η πρώτη στις 6 Μαϊου στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ. και η δεύτερη στις 12 Μαϊου από τις 10 π.μ. - 4 μ.μ. στο Mediterranean Cosmos. Κατά τη διάρκεια των δύο ανοιχτών δράσεων οι πολίτες θα ενημερώνονται για την ασφάλεια των εμβολίων και όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν τον αντιτετανικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, για την προώθηση της δράσης ο Ιατρικός Σύλλογος από πέρσι έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖω» για Android και ios, προκειμένου να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια. Παράλληλα, θα μπορούν να ενημερωθούν για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ρωτούν οι γονείς - απαντούν οι γιατροί:
Νίκος Α. Καρανταγλής, Παιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ

-Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

-Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. ΕΠΙΠΛΕΟΝ όμως προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες) αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας

-Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται το παιδί μου να κάνει αυτά τα εμβόλια;

-Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το παράδειγμα της ιλαράς που από πέρισυ βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα.

-Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

-Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πυρετός, πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών. Σοβαρές παρενέργειες όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες και οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν.

-Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;

-Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

-Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη των εμβολίων;

-Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο ή την αναπηρία πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από επικίνδυνα νοσήματα. Δυστυχώς ακόμα κα στις μέρες μας περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια!!!Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν αναμφίβολα σε σχέση με το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων κατά τον εμβολιασμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει "Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν μιλάμε για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλικίες στις οποίες κανείς πρέπει να εμβολιάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη, από την οποία έχασαν στη χώρα μας τη ζωή τους πάνω από 300 συνάνθρωποί μας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, πολλοί από τους οποίους θα ζούσαν ανάμεσά μας αν είχαν εμβολιαστεί! Ο εμβολιασμός για τον τέτανο πρέπει να γίνεται σε όλους κάθε 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν εμβολιασμοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καπνιστές ή εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ για τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας!"