Skip to main content

Καράογλου: Κρυφός «κόφτης» σε 80.000 συνταξιούχους

Ο βουλευτής κάνει λόγο για λογιστικό τέχνασμα που έχει ως αποτέλεσμα η προσωπική διαφορά χιλιάδων συνταξιούχων να φτάνει ή να ξεπερνά το 18%.

Ερώτηση για την περικοπή στο οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν περίπου 800.000 παλαιοί συνταξιούχοι κατέθεση στη Βουλή ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου.

Ο βουλευτής κάνει λόγο για «ένα απίστευτο κόλπο» υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χρησιμοποιώντας ένα λογιστικό τέχνασμα ενσωματώνει τα επιδόματα συζύγου και τέκνων στις συνολικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα αθροιστικά η προσωπική διαφορά χιλιάδων συνταξιούχων να φτάνει ή να ξεπερνά το 18%.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, όσοι από τους παραπάνω συνταξιούχους, έχουν προσωπική διαφορά έως 18% θα χάσουν όλο το ποσό του επιδόματος, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη θα χάσουν ένα μέρος του.

«Για παράδειγμα, αν η νέα σύνταξη που θα λαμβάνει ο δικαιούχος είναι μειωμένη κατά 25% συγκριτικά με αυτήν που εισέπραττε μαζί με το οικογενειακό επίδομα, τότε η προσωπική διαφορά που προκύπτει είναι 25%», αναφέρει ο βουλευτής και προσθέτει: «Επειδή, όμως, η περικοπή δεν μπορεί να υπερβεί το πλαφόν που ορίζει ο νόμος (18%), το υπόλοιπο 7% της προσωπικής διαφοράς θα συνεχίσει να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέρους του οικογενειακού επιδόματος».

Όσον αφορά, συνεχίζει ο κ. Καράογλου, στον καταμερισμό των συνταξιούχων που θα πέσουν «θύματα» των «κρυφών» μειώσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ισχύσουν από τον Δεκέμβριο του 2018, οι 400.000 είναι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι 300.000 του ΙΚΑ και οι υπόλοιποι 80.000 διάφορων ειδικών ταμείων όπως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί από την κ. Αχτσιόγλου εάν προτίθεται με ρύθμιση νόμου να αναθεωρήσει τη διάταξη που προβλέπει «κρυφές» μειώσεις συντάξεων και εάν σχεδιάζει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά εάν και εφόσον ακυρωθεί η προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων.