Skip to main content

Κατά μισό δισ. ευρώ αυξημένες οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 163 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2016

Στα 3,51 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο έναντι 3,024 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) συνολικά για το πρώτο οκτάμηνο τα ταξιδιωτικά έσοδα ανέρχονται σε 10,5 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τον Αύγουστο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 163 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Οι κυριότερες εξελίξεις ήταν η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 588 εκατ. ευρώ) και του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (κατά 504 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 12,1% σε τρέχουσες τιμές και κατά 8,8% σε σταθερές τιμές.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,3% και 16,4% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε άνοδο αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους, καθώς το έλλειμμα ύψους 211 εκατ. ευρώ μετατράπηκε σε πλεόνασμα ύψους 123 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασε μικρότερη αύξηση. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 9,1% και 6,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 9,1%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 18,1%.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στο οκτάμηνο στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 246 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 8,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό (κατά 3,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση (κατά 2,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πτώση (κατά 13,9 δισεκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET) των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 4,8 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.