Skip to main content

Κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την παραλία της Θεσσαλονίκης οι Δήμοι

Η πρώτη φάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που εκπονούν Περιφέρεια και ΤΕΕ/ΤΚΜ για ένα ενιαίο μητροπολιτικό παραλιακό μέτωπο ολοκληρώνεται

Πέντε μήνες διήρκεσε το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους Δήμους της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης και με τους φορείς, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που ανέλαβαν να εκπονήσουν Περιφέρεια και ΤΕΕ/ΤΚΜ ως το πρώτο βήμα για το μεγάλο project της ενοποίησης, αναβάθμισης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης με τους δημάρχους ολοκληρώθηκε και τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται και η διαβούλευση με τους φορείς.

Σε αυτή τη φάση όλοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις χρήσεις γης στην παράκτια ζώνη και αυτές οι προτάσεις θα ενσωματωθούν και θα «κουμπώσουν» με το γενικό πλάνο ανάπτυξης της παραλίας.

Εξάλλου, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο έχει αυτό τον κανονιστικό χαρακτήρα, προκειμένου να συμμαζευτεί η κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσουν υπάρχοντες σχεδιασμοί για παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν (δυτικό παράκτιο μέτωπο και παράκτιο μέτωπο στο δήμο Θερμαϊκού) και σχεδιασμοί που εκκρεμούν. Κυρίαρχα ζητήματα είναι η χωροθέτηση χρήσεων αναψυχής, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, η αντιμετώπιση προβλημάτων (διάβρωση, καθιζήσεις κτλ.), η θαλάσσια συγκοινωνία, η σχέση της περιοχής με το μετρό της Θεσσαλονίκης, η παλιά παραλία της πόλης, οι υφιστάμενες δράσεις (π.χ. ναυπηγεία), οι υφιστάμενοι χώροι πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αθλητισμού, υπαίθριας αναψυχής, οι μαρίνες, όπως του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, τα περιβαλλοντικά ζητήματα (Δενδροπόταμος κτλ.). Επίσης, κυρίαρχη θέση στο σχεδιασμό έχει η τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι «οι Δήμοι αντιμετώπισαν με μεγάλη σοβαρότητα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, κάτι που αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και στην ενοποίησή του, προκειμένου να γίνει ένας χώρος μητροπολιτικού χαρακτήρα, να αποκαταστήσει τη σχέση του πολεοδομικού συγκροτήματος με τη θάλασσα και να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν, ενώ σταδιακά θα γίνουν απολύτως ξεκάθαρες και οι χρήσεις γης. Μόλις ολοκληρώσουμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, θα έχουμε νέα διαβούλευση και μετά θα περιμένουμε την έγκρισή του από την κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει υιοθετήσει αυτή την πρωτοβουλία μας».

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε πως αμέσως μετά την κατάθεση των προτάσεων όλων των φορέων και την αξιολόγησή τους, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Δήμαρχοι με εκτάσεις στην παραλιακή ζώνη (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού) θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου διαβούλευσης.