Skip to main content

Κατράδης: Πέντε μέτρα για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΤ προτείνει άμεσα μέτρα που αν ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κτυπώντας την φοροδιαφυγή.

Πέντε μέτρα που μπορούν άμεσα να ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα αλλά και να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το διαχρονικό φαινόμενο της φοροαποφυγής, προτείνει μέσω της Voria.gr o κ. Δημήτρης Κατράδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα βαθύτερα αίτια της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, βρίσκονται στην απουσία πολιτικής βούλησης στο πολιτικό κόστος που δεν θέλουν να αναλάβουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Σε αυτόν τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, η επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης ταμειακών μηχανών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, θα συμβάλλει τα μέγιστα χωρίς μάλιστα να προϋθέτει νέα υποδομή ή και πρόσθετο κόστος για το κράτος.

- Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι λόγοι, που οι «αγώνες» που διαχρονικά οι υπουργοί Οικονομικών υπόσχονται να δώσουν για να πατάξουν το τέρας της φοροδιαφυγής αλλά και της παραοικονομίας, δεν αποδίδουν;

"Όλες οι κυβερνήσεις, επί πολλά χρόνια, αναδεικνύουν το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καταθέτουν την αποφασιστικότητα τους για την πάταξη της και προαναγγέλλουν μέτρα. Παρ’ όλους όμως τους «αγώνες», η φοροδιαφυγή χρόνο με το χρόνο, αντί να περιορίζεται, διογκώνεται.

Οι λόγοι της αναποτελεσματικότητας των προσπαθειών των κυβερνήσεων, να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή ποικίλουν. Οι κατωτέρω, είναι κάποιοι απ’ αυτούς τους λόγους:

- Μέτρα που εξαγγέλλονται και δεν υλοποιούνται π.χ. διασύνδεση των ταμειακών μηχανών.

- Μέτρα αποσπασματικά και χωρίς συνολική στόχευση π.χ. συστήματα ελέγχου στα πρατήρια καυσίμων, όχι όμως στα διυλιστήρια και στα φορτηγά μεταφοράς.

- Μέτρα ανεφάρμοστα, χωρίς νόημα, που ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις π.χ. υποχρέωση αποστολής στην ΓΓΠΣ, μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων αγορών-πωλήσεων.

- Αποφάσεις σε λάθος κατεύθυνση π.χ. απαλλαγή χρήσης ταμειακών μηχανών από γιατρούς, δικηγόρους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναζητώντας όμως τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν τα ανωτέρω, γιατί αυτό έχει σημασία, θα αναφέρω, την ανύπαρκτη πολιτική βούληση, το πολιτικό κόστος των κυβερνήσεων, τα συμφέροντα «σημαντικών» κλάδων της αγοράς, τα μικροσυμφέροντα υπηρεσιών του Υπουργείου".

- Στη σημερινή συγκυρία θα λέγατε ότι οι περισσότεροι Έλληνες – εταιρείες και φυσικά πρόσωπα – φοροαποφεύγουν επειδή έχουν «χαλαρή φορολογική συνείδηση» ή επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές επιβαρύνσεις;

"Πράγματι, στα διαχρονικά αίτια της φοροαποφυγής (χαλαρή φορολογική συνείδηση, μεγιστοποίηση κερδοφορίας), τα χρόνια της κρίσης προστέθηκε και η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικά, σε μια συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια από τις πολλές συζητήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είχαμε αναφέρει : «αν βρεθεί ένας τρόπος και ελεγχθεί πλήρως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, τότε την επόμενη ημέρα θα κλείσουν τα μισά καταστήματα της χώρας».

Αυτό όμως που θέλω να τονίσω και πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ότι στην περίπτωση της φοροδιαφυγής, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στα δημόσια έσοδα, καταστρατηγείται η έννοια του υγιούς ανταγωνισμού και η ισονομία στην αγορά, με μεγάλα θύματα τις συνεπείς επιχειρήσεις".

- Εάν είχατε τη δυνατότητα να εισακουστείτε από τους αρμοδίους στο υπουργείο Οικονομικών, τι θα τους λέγατε και ποια μέτρα θα προτείνατε για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των φορολογικών εσόδων σε άμεσο χρόνο και, ποια μεσοπρόθεσμα;

"Η οικονομία μας, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, είναι σε ένα φαύλο κύκλο. Φόροι επί φόρων και μέτρα εισπρακτικά για να επιτευχθούν οι στόχοι, είναι παράγοντες που δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, πρέπει να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις :

- Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

- Με την αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων, που θα τις βοηθήσουν να ανασάνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, βγάζοντας τη χώρα από την παρατεταμένη ύφεση.

- Τέλος, η μείωση φόρων στα φυσικά πρόσωπα, θα είναι η αιτία για να κυκλοφορήσει ζεστό χρήμα στην αγορά, πράγμα αναγκαίο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να θεσμοθετηθούν άμεσα, για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, σε επίπεδο συναλλαγών, είναι :

- Η υποχρέωση χρήσης Ταμειακών Μηχανών από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, κ.α.) που βάσει απόφασης της 5.1.2015, εκδίδουν απλές αθεώρητες αποδείξεις.

- Η υποχρέωση χρήσης Ταμειακών Μηχανών από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, κλινικές, θεραπευτήρια, parking, γυμναστήρια, κ.α.) που βάσει της ίδιας απόφασης της 5.1.2015, εκδίδουν απλές αθεώρητες αποδείξεις.

- Η υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης των Βιβλίων εισερχομένων/εξερχομένων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλινικές κ.α.), που από το 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρηση τους.

- Η υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης των Δελτίων Αποστολής (για την διακίνηση των εμπορευμάτων), που από το 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση σήμανσης τους".

- Πιστεύετε ότι η διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με την Γ.Γ.Δ.Ε. θα συνεισφέρει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής;

"Σίγουρα θα συμβάλλει και μάλιστα τα μέγιστα, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τρεις συν έναν, λόγους :

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας το σύνολο των ημερήσιων συναλλαγών πανελλαδικά, θα μπορεί να πραγματοποιεί απομακρυσμένα και κυρίως εύκολα, στοχευμένους ελέγχους και να επεμβαίνει έγκαιρα όπου παρατηρείται παρανομία.

Δεν θα μπορεί κάποιος να αλλοιώνει εκ των υστέρων τις συναλλαγές του και να αποκρύπτει ΦΠΑ και φορολογητέα ύλη.

Κάθε πολίτης θα μπορεί πολύ εύκολα και ανέξοδα (μέσω του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του), να ελέγχει αν μια απόδειξη που πήρε από κάποια επιχείρηση, έχει αποσταλεί στην Γ.Γ.Δ.Ε. και άρα είναι νόμιμη.

Οι ανωτέρω τρεις λόγοι, θα αναγκάσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, να μην εκδίδουν πλαστές ή εικονικές αποδείξεις/τιμολόγια και να μην τις αλλοιώνουν εκ των υστέρων".

- Τι σχολιάζετε για τις κατηγορίες ότι οι ταμειακές μηχανές είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης; Το πλαστικό χρήμα βοηθάει;

"Το μεγάλο πλεονέκτημα των ταμειακών μηχανών, είναι ότι όποια απόδειξη εκδοθεί από ταμειακή μηχανή, δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να ακυρωθεί εκ των υστέρων. Η ανάλυση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σε επίπεδο συναλλαγών, αποδεικνύει ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται :

- Από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που χρησιμοποιούν Η/Υ, όπου με κατάλληλο πρόγραμμα εκδίδουν αποδείξεις από κοινούς εκτυπωτές, που προσομοιάζουν με αποδείξεις ταμειακών μηχανών.

- Από ελεύθερους επαγγελματίες που δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές.

- Από επιχειρήσεις χώρων φιλοξενίας, που δεν χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς.

- Κατά την διακίνηση εμπορευμάτων, αφού δεν υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης θεωρημένων Δελτίων Αποστολής (ίσχυε έως το 2014).

Με αυτά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, γίνεται αντιληπτό ότι οι ταμειακές μηχανές δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, αν ληφθούν τα μέτρα που ανέφερα πιο πάνω, οι ταμειακές μηχανές θα γίνουν η λύση του προβλήματος.

Όσον αφορά την χρησιμότητα του πλαστικού χρήματος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι βέβαιο ότι μπορεί να βοηθήσει. Απαιτείται όμως χρονοβόρα και κοστοβόρα προεργασία, τόσο στις υποδομές των τραπεζών που συγκεντρώνουν τις συναλλαγές, όσο και στην Γ.Γ.Δ.Ε. που θα επεξεργάζεται τις συναλλαγές.

Με αφορμή αυτό και κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να επισημάνω ότι :

για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών δεν απαιτείται καμία νέα υποδομή και άρα κανένα νέο κόστος για το κράτος (είναι έτοιμος ο server της Γ.Γ.Δ.Ε. από το 2013),
με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επιτυγχάνεται συγκέντρωση και έλεγχος όλων των συναλλαγών και όχι μόνο όσων πληρωθούν με «πλαστικό χρήμα».