Skip to main content

Αλλαγή σκηνικού: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην EUSAIR

Επιστολή στήριξης από Κατρούγκαλο στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ και δηλώσεις Χαν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι.

Την υποψηφιότητα της πΓΔΜ για ένταξη στην EUSAIR (Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου) υποστηρίζει, με επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών γνωστοποιεί την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην EUSAIR.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη ενώ η συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων, οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

«Κανείς δεν κάνει διαπραγματεύσεις για τα Ίμια. Κάνουμε διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα. Αν κάνουμε διαπραγματεύσεις για τα Ίμια θα είμαστε για εσχάτη προδοσία» σχολίασε στο μεταξύ από τη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος.

Η κίνησε αυτή μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή της πάγιας πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων από τη συμφωνία του Ελσίνκι μέχρι σήμερα που ήταν να μην επιτρέπουν την είσοδο των Σκοπίων σε οποιονδήποτε ευρω-ατλαντικό θεσμό με την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκειμένου να η χώρα να διατηρεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στο ζήτημα της ονομασίας. Η κίνηση της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί και ως ανταπόδοση στις πρόσφατες κινήσεις «καλής θέλησης» της γειτονικής χώρας με το κατέβασμα των πινακίδων "Μέγας Αλέξανδρος" και την αποκαθήλωση αγαλμάτων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό (δείτε εδώ και εδώ)

Σημειώνεται ότι η επιστολή Κατρούγκαλου προέκυψε την ίδια περίπου ώρα με τη δήλωση του Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου Επίτροπου για την Διεύρυνση, ο οποίος ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προτείνει, το καλοκαίρι, την έναρξη των ενταξιακών της πΓΔΜ και Αλβανίας στην Ε.Ε.