Skip to main content

Κατσέλη: Πηγή αστάθειας το Brexit, θα επηρεάσει και την Ελλάδα

Η Ευρώπη μοιάζει με γερασμένη ήπειρο που δεν δίνει ελπίδα, το Brexit είναι πηγή αστάθειας και θα επηρεάσει τη χώρα μας, τόνισε η Λούκα Κατσέλη.

Πηγή αστάθειας, η οποία θα επηρεάσει και την Ελλάδα, χαρακτήρισε το Brexit η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), Λούκα Κατσέλη, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.    

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι «η Ευρώπη μοιάζει με γερασμένη ήπειρο που δεν δίνει ελπίδα».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η πρόεδρος της ΕΤΕ αναφέρθηκε και στον τρόπο διακυβέρνησης των τραπεζών, χαρακτηρίζοντας ως «μονοδιάστατο» το μοντέλο που προωθείται.
Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας, υπογράμμισε ότι η εικόνα, με βάση τους πρώτους μήνες του 2016, είναι μικτή με θετικές προοπτικές, εφόσον ενισχυθεί το κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.   

Σύμφωνα με την ίδια, «αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα , αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με  διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σ’ ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε  μπορούμε να προσβλέπουμε σε  μια  σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση  του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος , της αγοραστικής δύναμης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα».

Κάνοντας ειδική μνεία στις επιδιώξεις της ΕΤΕ, ανέφερε τα εξής:

-να επανακτήσει και να διευρύνει την κερδοφορία της,
-να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας
-να πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής παραγωγικής βάσης

Η κ. Κατσέλη προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον πρώτο στόχο, δηλαδή στην ανάκτηση της κερδοφορίας. «Η πορεία για βιώσιμη κερδοφορία και ενίσχυση της μακροχρόνιας εταιρικής αξίας προϋποθέτει αποτελεσματική και γρήγορη ανταπόκριση σε μία σειρά από προκλήσεις, στις οποίες έχω αναφερθεί επανειλημμένα» συνέχισε, παραθέτοντας τις κυριότερες:

-Η υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για την Τράπεζα.
-Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-Η προετοιμασία της Εθνικής για να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο
-Η αναβάθμιση και αναμόρφωση του πλαισίου εταιρικής της διακυβέρνησης