Skip to main content

Κοντά στην κατάληψη των τευτλοπαραγωγών η ΛΑΕ Θεσσαλονίκης

«Δέσμιοι των μνημονιακών τους συμφωνιών, προσπαθούν να πουλήσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία με τελικό σκοπό το κλείσιμό της», τονίζει το κόμμα

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη στα γραφεία της ΕΒΖ, στην οδό Μητροπόλεως, διεκδικώντας την πληρωμή των οφειλόμενων από τη βιομηχανία, για την παραγωγή που της παρέδωσαν το 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι τευτλοπαραγωγοί εξέθεσαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αφού «τρέχουν» οι υποχρεώσεις τους για την παραγωγή του 2017 που παρέδωσαν και δεν πληρώθηκαν, και «αδυνατούν, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, να καλλιεργήσουν φέτος τεύτλα, αφού ακόμη δεν έχουν υπογράψει καμιά σύμβαση με την ΕΒΖ».

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από πλευράς τους «στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία τους έδωσε διάφορες ημερομηνίες ως ορόσημο για την πληρωμή τους (οι συμβάσεις τους με την ΕΒΖ έληξαν 31/12/2017), ακόμη από το Δεκέμβρη, για «να κάνουν "γλυκά" Χριστούγεννα», μετά για τα μέσα Γενάρη, αλλά δεν έχουν τηρήσει καμιά, με αποτέλεσμα οι  τευτλοπαραγωγοί να βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο, και να αγωνίζονται για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, «δήλωσαν ότι ο αγώνας τους είναι και αγώνας για την επιβίωση της ΕΒΖ, αντί για τη συρρίκνωση και το κλείσιμό της, όπως μεθοδεύεται από την κυβέρνηση».

Από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας Α’  Θεσσαλονίκης, «δηλώθηκε η σταθερή και μόνιμη θέση της για λειτουργία με δημόσια ιδιοκτησία της ΕΒΖ, όπως επιδίωξε με κάθε μέσο όταν ήταν αρμόδιος υπουργός ο Παν. Λαφαζάνης, και προφανώς η άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, και η υπογραφή νέων συμβάσεων, προκειμένου να κάνουν νέες καλλιέργειες φέτος, οι οποίες θα απορροφηθούν από την ΕΒΖ, για να μην αποδυναμωθεί ακόμα ένα κομμάτι του αγροτικού μας τομέα, και να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΕΒΖ».

«Επισήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι, δέσμιοι των μνημονιακών τους συμφωνιών, προσπαθούν να πουλήσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία, με τελικό σκοπό το κλείσιμό της, και δεν προβαίνουν σε καμιά ενέργεια για την επίλυση του ζωτικού προβλήματος της πληρωμής της παραγωγής  στους τευτλοπαραγωγούς, οδηγώντας στον αφανισμό ένα ακόμη αγροτικό προϊόν στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΛΑΕ.