Skip to main content

Κόπηκε το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ποιες παροχές ετοιμάζονται

Το Μαξίμου λέγεται ότι ετοιμάζει μια σειρά από μονομερείς ενέργειες, που θα του επιτρέψουν να πάει σε πρόωρες εκλογές με αξιώσεις.

«Γενικό και αόριστο». Με αυτόν τον τρόπο υποδέχτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι – συνήθως επιεικείς – ευρωπαϊκοί θεσμοί το μόλις 80 σελίδων αναπτυξιακό – ολιστικό πρόγραμμα που κατέθεσε η «ομάδα Τσακαλώτου» για τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας. Και το γεγονός, όπως είναι φυσικό, δεν προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στην Αθήνα.

Γιατί το πιθανότερο είναι ότι στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Σόφια, θα επιστραφεί κι επισήμως στην χώρα μας, για να ξαναγραφτεί. Ήδη, στην Αθήνα υπάρχει η πρώτη 30σέλιδη απάντηση των θεσμών, που «ξηλώνει» βήμα –βήμα το υποτιθέμενο πρόγραμμα, βάζοντας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Στη Σόφια θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το χρέος, αλλά και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων.

Την ίδια ώρα, η Voria.gr πληροφορείται ότι το Μαξίμου είναι έξαλλο κυριολεκτικά με τα υπουργεία που καθυστερούν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της αρμοδιότητας τους. Παρά τις πολύ αυστηρές συστάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Το Μαξίμου, ωστόσο, σκέφτεται σε δύο ταμπλό. Και στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι ετοιμάζει μια σειρά από μονομερείς ενέργειες, που θα του επιτρέψουν να πάει σε πρόωρες εκλογές με αξιώσεις. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελίες – μετά τις 20 Αυγούστου – που

θα αφορούν σε:

-αύξηση του κατώτατου μισθού

-ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, που θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια

-προσλήψεις «κοινωνικού περιεχομένου»

Οι θεσμοί, προς το παρόν, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο παράτασης των περικοπών στις συντάξεις. Η μόνη παραχώρηση που θα κάνουν θα είναι η μη περικοπή του αφορολογήτου, με αντάλλαγμα τις μειωμένες κυβερνητικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αλλά μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο.