Skip to main content

Κοτζιάς-Αναστασιάδης: Έχουμε ενιαία γραμμή για το Κυπριακό

Οι δύο άνδρες προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κοινό μήνυμα ότι Αθήνα και Λευκωσία προχωράνε με ενιαία γραμμή στο Κυπριακό έστειλαν από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Για άλλη μια φορά κάναμε μία παρά πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με τον κύριο Αναστασιάδη. Έκανα μια ενημέρωση για τη συζήτηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει και εκείνος, όπως θέλει και ο Πρόεδρος και εγώ, σε άριστη συνεργασία που έχουμε πάντα, να υποστηρίξει μία λύση για την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, βέβαια, και των αρχών του ΟΗΕ. Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά».  
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, υπάρχει μία γραμμή, «άρα θα είναι και ενιαία». Μάλιστα, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε αστειευόμενος: «Τις παρεξηγήσεις εσείς τις δημιουργείτε - εμείς έχουμε αγαστή, εξαίρετη και πάντοτε ενιαία γραμμή»

«Ο Ελληνισμός πάντα πρέπει να παλεύει ενωμένα και έτσι θα φτάσει στις λύσεις που θέλουμε και επιθυμούμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση για την παραπέρα πορεία, αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, τα θλιβερά αποτελέσματα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντανά. Έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε, προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύση του Κυπριακού, αλλά μέσα στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων των ΗΕ και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους, βεβαίως, του Γενικού Γραμματέα».