Skip to main content

Κοτζιάς: Καλό να βρεθεί λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ στο α' 6μηνο του 2018

Την τελευταία τριετία μέσω της εξωτερικής μας πολιτικής έχει αναβαθμιστεί σημαντικά ο ρόλος της χώρας μας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κάνουμε εξωτερική πολιτική με την οποία μας σέβονται και μας υπολογίζουν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της δίωρης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών που παραχώρησε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έδωσε μία ολοκληρωμένη εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, από τους βασικούς της πυλώνες μέχρι όλα τα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο με τους οι γείτονες μας, καθώς και τα πρόσφατα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Τουρκία, κατά τη διάρκεια της δίωρης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών που παραχώρησε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, εξήγησε ότι την τελευταία τριετία μέσω της εξωτερικής μας πολιτικής έχει αναβαθμιστεί σημαντικά ο ρόλος της χώρας μας, ότι έχει γίνει αντιληπτό και υπάρχει μία αναγνώριση πως η Ελλάδα δεν πιέζεται και μιλά ισότιμα με όλες τις χώρες.

Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη διάθεση της Ελλάδας να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος, τόσο με την Αλβανία όσο και με την πΓΔΜ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα τελευταία γεγονότα περί των κατεδαφίσεων ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολύ σοφή» τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης να μην υλοποιήσει τις κατεδαφίσεις, γεγονός που όπως είπε, βοηθά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στην επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλό να λυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.