Skip to main content

Κούλογλου: Χρειάζεται επαρκές πλαίσιο προστασίας των whistleblowers

Για πρώτη φορά απονεμήθηκε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς -με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- προς τους υποψήφιους whistleblowers

Κατά τη τρέχουσα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (28-31/05) έγινε για πρώτη φορά η απονομή του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπερασπιστές της αλήθειας, γνωστούς και ως whistleblowers.

Το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στον δολοφονημένο Σλοβάκο ερευνητή δημοσιογράφο, Γιαν Κουτσιάκ, ειδικευμένο στη φοροδιαφυγή επιχειρηματιών με την κάλυψη πολιτικών, και στον Ραφαέλ Αλέ, πρώην υπάλληλο της PwC, που μαζί με τον Αντουάν Ντελτούρ αποκάλυψαν τα LuxLeaks και ο οποίος δικάζεται στο Λουξεμβούργο για την διαρροή των εγγράφων που ανέδειξαν πολλαπλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής στη χώρα.

Φέτος το βραβείο είναι αφιερωμένο στην δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια και η παράδοση των βραβείων έγινε από την αδερφή της, Κορίνε Βέλλα.

Υποψήφιοι του βραβείου ήταν ο Γιόργκι Λαζαρέφσκι και Ζβόνκο Κοστόφσκι, δύο πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της ΠΓΔΜ που αποκάλυψαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι παρακολουθούσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αντιπάλους του, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των Wikileaks που προστατεύεται ώστε να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ, και η Μαρία Εφίμοβα, πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank που αποκάλυψε υποθέσεις διαφθοράς ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης της Μάλτας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελούνταν από τους ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιο Κούλογλου, Μιγκέλ Ουρμπάν και από τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Στεφανί Ζιμπώ, Ζουλιέτ Γκαρσάιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Όμπερμάιερ και Τσαν Ντζούνταρ. Η Γ. Παπαδάκου σε τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στην αρνητική αντίδραση της κοινής γνώμης ως προς τη τήρηση της ανωνυμίας των μαρτύρων.

Το βραβείο αυτό θεσπίστηκε με αρχική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, με σκοπό να απονέμεται σε άτομα που δρουν υπέρ της κοινής γνώμης και το σύνολο της κοινωνίας. Ο ίδιος είπε ότι επιθυμία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι το βραβείο αυτό να αξίζει το όνομά του χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικά παζάρια και δίχως να προετοιμάζει πολιτικές παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες όπως συχνά συμβαίνει με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017 απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και την αποχή της, λόγω του ότι στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, υπάρχουν μέλη της ακροδεξιάς που δεν ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά φιλοδοξούν να αναβιώσουν μερικά πιο σκοτεινά κεφάλαια της λατινοαμερικάνικης ιστορίας.

Όπως δήλωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γ. Τσίμερ, το Ευρωκοινοβούλιο σκοπεύει να θεσπίσει αντίστοιχο βραβείο, το οποίο όμως θα απονέμεται μόνο σε δημοσιογράφους. Επ’ αυτού τόνισε τη διαφορετική στάση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία απονέμει το βραβείο σε δημοσιογράφους, αλλά και σε όσους δρουν ηθικά, αποκαλύπτοντας την Αλήθεια για το δημόσιο καλό.