Skip to main content

Φωτογραφίες: Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα

Χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνία της χώρας αλλά και ομογενείς βρέθηκαν στην πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που ξεκίνησε στις 14.00. 

Πολίτες από κάθε γωνία της Ελλάδας αλλά και ομογενείς από χώρες όπως ο Καναδάς, έφτασαν στην πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική βαλκανική χώρα. 

Το πλήθος τραγουδούσε συνεχώς τον ελληνικό ύμνο και το «Μακεδονία Ξακουστή», αλλά και συνθήματα όπως το «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Παράλληλα, μία τεράστια ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στο σημείο. Η σημαία είχε τον ήλιο της Βεργίνας και με εμβαδό περίπου 150 τ.μ. και για την κατασκευή της χρειάστηκε δουλειά επτά ημερών.

Ταυτόχρονα, πέρα από τις εκατοντάδες σημαίες που κρατούσαν στα χέρια τους οι συγκεντρωμένοι, μία τεράστια ελληνική σημαία κυμάτιζε από γερανό στο Σύνταγμα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 17:00.

Οι διοργανωτές λένε για 1,5 εκατ. κόσμου και η ΕΛ.ΑΣ για 140.000

Μετά τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου και η ΕΛ.ΑΣ. δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Οι διοργανωτές από την πλευρά του υποστηρίζουν πως ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο. Η αστυνομία από την άλλη μιλάει για 140.000.

Υπενθυμίζεται πως για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές μιλούσαν για 500.000 κόσμου και η ΕΛ.ΑΣ. για 90.000.

Στα Προπύλαια ομάδα ακροδεξιών προσπαθούσε να περάσει τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. και να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονται οι αντιεξουσιαστές. Την ίδια στιγμή αντιεξουσιαστές έστησαν καρτέρι και χτύπησαν μοτοσικλετιστή που κρατούσε ελληνική σημαία.

Ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη

Στην εξέδρα που έχει στηθεί για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ανέβηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και μίλησε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.

Συγκινημένος και βουρκωμένος, εμφανίστηκε ενωτικός και ζήτησε δημοψήφισμα αν αυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα και να απαντήσει ο λαός

Πριν ξεκινήσει το λόγο του ο κ.Θεοδωράκης σιγοτραγουδούσε το τραγούδι «θα σημάνουν οι καμπάνες» που ακουγόταν από τα μεγάφωνα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Θεοδωράκης ξεκίνησε με αναφορά στην επίθεση που έκαναν χθες στο σπίτι του. Από τις πρώτες του φράσεις που είπε ήταν «κυρίαρχε λαέ, προσπάθησαν να με εμποδίσουν να μιλήσω εδώ σε σένα».

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση και αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση μειοψηφίας: «Αν διανοηθεί να βάλει υπογραφή σε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό».

 

 

Μητροπολίτης Δωρόθεος: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας και στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων. Μάλιστα είπε πως η Εκκλησία δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία.

Γιώργος Κασιμάτης: Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ

Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στο βήμα ανέβηκε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του» τόνισε.

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

 

Δείτε φωτογραφίες: