Skip to main content

Les Echos: Η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της

Ωστόσο, όπως σημειώνει το άρθρο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας, δεν είναι βέβαιο ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επισήμως μέχρι τη Δευτέρα.

Η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της, είναι ο τίτλος ενός άρθρου της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

Όπως σημειώνει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για να στείλουν τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ένα πολύ θετικό μήνυμα στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση της «τρίτης αξιολόγησης», ως το προτελευταίο βήμα του προγράμματος διάσωσης της χώρας, που αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα εργάστηκε σκληρά για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που περίμεναν οι πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.

«Η συμφωνία αυτή επήλθε με τέτοια αποτελεσματικότητα και με υψηλό βαθμό συνεργασίας, που αν αυτό είχε συμβεί τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν θα μιλούσαμε πια για το ζήτημα αυτό», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στη γαλλική εφημερίδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, αλλά κρίνεται απαραίτητο από τους ευρωπαίους εταίρους της στην Ελλάδα.

Νέα δόση χρηματοδότησης

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, δεν είναι βέβαιο ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επισήμως μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι ομάδες των πιστωτών εξακολουθούν να εξετάζουν λεπτομερώς τα μέτρα που ψηφίστηκαν και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αλλά, κατ 'ουσίαν, το συμπέρασμα της τρίτης αξιολόγησης δεν τίθεται εν αμφιβόλω πλέον. Πρέπει να ξεκλειδώσει μια νέα δόση χρηματοδότησης για την Αθήνα, η οποία υπολογίζεται σε 6 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία, όπως κάθε φορά, θα εκταμιευτεί σε αρκετές δόσεις.