Skip to main content

Λίστες με τα στοιχεία φοροφυγάδων θα δώσει στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ

Τα στοιχεία θα περιληφθούν σε έκθεση των γενικών διευθυντών Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Λίστες με ιδιώτες και επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν στο διάστημα της τελευταίας τριετίας θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, ταυτόχρονα με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις καταστάσεις των κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή θα υπάρχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε εκδόσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων αξίας από 3.000 ευρώ και άνω.

Για τις υπόλοιπες υποθέσεις, υπάρχει κλιμάκωση, με όριο τα ποσά των 200.000 και 300.000 ευρώ, ανάλογα με το αν οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει ή ο φορολογούμενος έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή αντίστοιχα.

Επίσης, στη λίστα θα υπάρχουν και τα στοιχεία των επιχειρήσεων στα οποία επιβλήθηκε η ποινή του «λουκέτου» για φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία των εμπλεκομένων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ή ταυτόχρονα τους επιβλήθηκε και η ποινή του λουκέτου για φορολογικές παραβάσεις, θα περιληφθούν σε έκθεση των γενικών διευθυντών Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Η έκθεση θα υποβληθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει όλα τα πρόσφορα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εσόδων, τις δραστηριότητες των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και τα αποτελέσματα του ελέγχου για την περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Η ανωτέρω έκθεση περιλαμβάνει και στατιστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων, καθώς και στοιχεία σχετικά με την επιβολή προστίμων για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας και πίνακες παραβατών.