Skip to main content

Με επιτυχία η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 (video)

Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Arianespace της γαλλικής Γουιάνας-Η Ελλάδα ανακάμπτει και το κάνει σε όλους τους τομείς, τόνισε ο κ. Παππάς

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από το διαστημικό κέντρο όπου παρακολούθησε την εκτόξευση του δορυφόρου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ σημείωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.

 

«Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να "φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους'' αποκτά ουσία» συμπλήρωσε ο Ν. Παππάς.

Τα στοιχεία του δορυφόρου:

- Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου
- Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα και  βάρος 5,8 τόνων
- Προγραμματίστηκε να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
- Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των  -75 βαθμών Κελσίου.
- Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος  όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού
- Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.
- Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών , στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η Hellas-Sat με έδρα την Κύπρο, αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.