Skip to main content

Σε λύση από Χουλιαράκη προσβλέπουν οι καθηγητές της Οδοντιατρικής

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν εντός της εβδομάδας οι καθηγητές των οδοντιατρικών σχολών σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ.

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων, αυτή την φορά με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινά για την ρύθμιση των οφειλών Καθηγητών των ΑΕΙ, που ασκούν ιδιωτική δραστηριότητα και από τους οποίους ζητούν αναδρομική καταβολή χρημάτων για την τελευταία εικοσαετία.

Οι καθηγητές των δύο τμημάτων οδοντιατρικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε μετά από την απόσυρση του άρθρου 15 από το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο προέβλεπε τη ρύθμιση οφειλών που αφορά παρακράτηση ποσοστού από τα εισοδήματα ελεύθερου επαγγέλματος, μελών Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. στους οικείους ΕΛΚΕ.

Παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας για επίλυση του προβλήματος τους, το εν λόγω άρθρο δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο μετά από παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις.

Στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών θα βρεθεί το θέμα μίας μέσης λύσης που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές χωρίς να δημιουργεί κενό στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ ενώ άγνωστο παραμένει το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός στους καθηγητές.

Οι καθηγητές αναμένεται να επικαλεστούν την απόφαση (1738/17) του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία προβλέπει την παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων παρελθόντων ετών πέρα της πενταετίας ενώ θα επισημάνουν ότι η παρακράτηση αυτή δεν ισχύει για κανέναν άλλο Δημόσιο Λειτουργό αλλά και σε κανένα Πανεπιστημιακό Λειτουργό του Εξωτερικού.

Η άποψη των καθηγητών, όπως αυτή διατυπώθηκε στην Voria.gr, είναι ότι «δεσμευόμαστε να πληρώσουμε μόνο αυτά που προβλέπει ο νόμος».

Πηγές αναφέρουν ότι στην συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών θα συμμετέχουν δύο μέλη ΔΕΠ από καθεμία από τις δύο σχολές, ένας εκ των οποίων θα είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σχολής του ΑΠΘ και ο άλλος ο πρόεδρος της Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί αλλά αναβλήθηκε λόγω αδυναμίας των εκπροσώπων του ΑΠΘ να παρευρεθούν στην Αθήνα.

Αναμονή στην Θεσσαλονίκη...

Οι καθηγητές οδοντιατρικής του Αριστοτελείου βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής καθώς στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του τμήματος αποφασίστηκε να δοθεί μία ολιγοήμερη παράταση στις αντιδράσεις ενόψει και της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό.

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωσή τους σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, οι καθηγητές απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να καταφύγουν σε κατάληψη του κτηρίου και σημείωσαν ότι θα προσφύγουν αποκλειστικά σε ένδικα μέσα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Σχολής αλλά και της οδοντιατρικής κλινικής, αποφασίστηκε, μέχρι και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το ΥΠΟΙΚ, να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του προγράμματος σπουδών για τους φοιτητές αλλά και το έργο της κλινικής.

...αποχή στην Αθήνα

Πιο αιχμηρή στάση φαίνεται να υιοθετούν οι καθηγητές στην αντίστοιχη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καθώς χθες το πρωί ξεκίνησαν τριήμερη αποχή από το κλινικό τους έργο ενώ, όπως διατείνονται οι ίδιοι, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημά τους.

Με ανακοίνωσή τους, τα μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ επισήμαιναν ότι βρίσκονται σε επαφή με δικηγόρους προκειμένου «να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να αντιδράσουμε άμεσα στην περίπτωση που εκδοθεί η ΚΥΑ» και τόνιζαν ότι προχωρούν σε επαφές και σε πολιτικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή δεν αφορά το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ενώ η Οδοντιατρική Σχολή παραμένει κανονικά ανοιχτή.