Skip to main content

Συναντήσεις Γιάννη Αμανατίδη με προξένους στη Θεσσαλονίκη

Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει ξεχωριστή σημασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε ο υφυπουργός.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού, καθώς η πλούσια ιστορία της παρέχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό», δήλωσε κατά τη συνάντηση του με προξένους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση αυτή σε μία συνάντηση για τη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και κατόπιν διευκρίνησε ότι «ο σκοπός της πρόσκλησης αυτής είναι να έχουμε μία ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για τις δυνατότητες αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις σε συνεργασία με τις χώρες που εκπροσωπείτε στην πόλη αυτή».

«Η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε αποφασίσει και ήδη κάνουμε πράξη, η πόλη αυτή να φιλοξενεί σημαντικές περιφερειακές διασκέψεις και συναντήσεις και σας παραπέμπω στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα», επεσήμανε.

Και ο κ. Αμανατίδης συνέχισε:

«Όπως ήδη γνωρίζετε στην πόλη θα ανεγερθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα αναδείξει τη συμβολή του εβραϊκού ελληνισμού στην ιστορία της. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί επίσης την προσφάτως ιδρυθείσα έδρα Ποντιακών Σπουδών που καλύπτει την ιστορία ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής διασποράς. Πρόθεσή μας, επίσης, είναι να φιλοξενήσουμε στην πόλη την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ πρόσφατα, τον Ιούνιο, παρουσιάσαμε εδώ τον ψηφιακό χάρτη της ελληνικής διασποράς.

Θέλουμε συνεπώς να τονίσουμε τη διεθνή, πολυπολιτισμική ταυτότητα μιας πόλης, της οποίας η μακραίωνη παράδοση και ιστορία αποδεικνύει ότι μπορεί να υποδεχθεί κα να φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε μορφής. Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφέρω ότι το προσεχές έτος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προγραμματίζει τη διεξαγωγή συνεδρίου με αντικείμενο τον Μακεδονικό Αγώνα και τον ρόλο που έπαιξε η πόλη της Θεσσαλονίκης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».