Skip to main content

Με ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό τα εγκαίνια της φετινής Philoxenia

Την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμού εκθεσιακού τουρισμού υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια.

Παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia, που φέτος συνδυάζονται με νέο ρεκόρ επισκεπτών που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός.

Κατά τον χαιρετισμό της, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως μέσα από την περιφερειακή τουριστική πολιτική στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα και νέες πηγές εσόδων. «Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την οικονομία ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επανεξεταστούν θέματα όπως είναι το ΦΠΑ στα νησιά και άλλες φοροελαφρύνσεις», τόνισε και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν την άνοδο του τουρισμού, καθώς και το ρεκόρ δεκαετίας που καταγράφηκε στο ισοζύγιο απασχόλησης, το οποίο συνδέεται με την αύξηση του τουρισμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων Σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και πρόξενοι.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να εμφανίζεται στον (τουριστικό) χάρτη και να διεκδικεί θέση. Αυτή τη δουλειά δεν μπορεί και δεν πρέπει να την κάνει μόνο το κράτος, πρέπει να την κάνουν κυρίως οι επαγγελματίες. Η ανάπτυξη των υποδομών, η αλλαγή της νοοτροπίας που έχουμε πρέπει να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα χρόνια. Γιατί μπορεί τώρα να έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στην παρουσία τουριστών στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να είμαστε πάντα μπροστά από αυτό που θέλουμε».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και εξήρε τη σημασία των εκθέσεων, στο πλαίσιο των οποίων, όπως είπε, θα γίνουν περίπου 4000 ραντεβού εκθετών με tour operators από δεκάδες χώρες του κόσμου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία του εργοστασίου Σοκολάτας στην Ιταλία που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος ανέφερε ότι στο ζήτημα του τουρισμού «προσπαθούμε να περάσουμε στην εποχή της περιφερειακής διακυβέρνησης». Όπως είπε, στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνεται έμφαση στον θεματικό τουρισμό. Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο επερχόμενο συνέδριο για τον δυτικό δρόμο του μεταξιού τονίζοντας τη σημασία του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε την έκθεση ως ευκαιρία για να βρεθούν μαζί αυτοί που αγωνιούν για τον τόπο τους και κυρίως για την ανάπτυξη του τουρισμού. «Είμαστε χώρα ευλογημένη από τον Θεό αλλά χρειάζονται βήματα να γίνουν».

Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμός εκθεσιακού τουρισμού, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται στην τόσο σπουδαία προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι της ΔΕΘ, τόνισε η ίδια, προσθέτοντας μάλιστα πως τα στελέχη της ΔΕΘ, «ξέρουν τόσο καλά να κάνουν τη δουλειά τους που πολλές φορές εκπλήσσομαι και εντυπωσιάζομαι από τις επιτυχίες τους».