Skip to main content

Μαζί Ολάντ - Πούτιν στον «Μεγάλο Συνασπισμό» κατά του ISIS

Στη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνεργασία με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί αναγκάζουν τις δύο χώρες να συνεργαστούν στενά ενάντια στον «κοινό εχθρό» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στον ομόλογό του της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνεργασία σε αυτό το πεδίο με τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, εκφράστηκε υπέρ ενός «μεγάλου συναπισμού» για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει εκτεταμένα εδάφη σε Συρία και Ιράκ.

«Εχθρός μας είναι το Ισλαμικό Κράτος, έχει έδαφος, στρατό και πόρους, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό για να πλήξουμε αυτούς τους τρομοκράτες», ανέφερε ο κ. Ολάντ.

«Είμαι στη Μόσχα μαζί σας για να δούμε το πώς μπορούμε να δράσουμε από κοινού και να συνεργαστούμε προκειμένου να χτυπήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και να βρούμε μια λύση για την ειρήνη», πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον Πούτιν.

«Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ντάες» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια δήλωση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».

«Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία» διαβεβαίωσε ο ίδιος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο ομόλογό του.

Προειδοποίηση Πούτιν στην Τουρκία: Παίζετε με τη φωτιά

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος».

Χαρακτήρισε «πράξη προδοσίας» την κατάρριψη του ρωσικού τζέτ: «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση, συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρξουν νέα μέτωπα και εντάσεις.