Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Άλλοθι στους αναθεωρητές η επίθεση στον Μπουτάρη

Το περιστατικό αμαύρωσε την φετινή επέτειο και παρέχει άλλοθι στους αναθεωρητές και τους αμφισβητίες της Γενοκτονίας, τονίζει η παράταξη.

Καταδικάζει τη βία που ασκήθηκε σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

«Το περιστατικό αμαύρωσε την φετινή επέτειο και παρέχει άλλοθι στους αναθεωρητές και τους αμφισβητίες της Γενοκτονίας, να ταυτίσουν το πάνδημο αίτημα για την αναγνώρισή της με την συγκεκριμένη μειοψηφική δράση, η οποία δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα πολιτικό επιχείρημα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Τέτοια περιστατικά ρίχνουν νερό στο μύλο ενός κλίματος που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην μηδενική ανοχή της διαφωνίας, και σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όλων εναντίον όλων που θα καταστρέψει και το τελευταίο στοιχείο συνοχής που κρατάει ενωμένη αυτήν την κοινωνία με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας μας και την επιβίωσή της», τονίζει η παράταξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

1. Καταδικάζουμε την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την διάρκεια της επετείου μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, στις 19 Μαΐου 2018.

2. Το περιστατικό αμαύρωσε την φετινή επέτειο και παρέχει άλλοθι στους αναθεωρητές και τους αμφισβητίες της Γενοκτονίας, να ταυτίσουν το πάνδημο αίτημα για την αναγνώρισή της με την συγκεκριμένη μειοψηφική δράση, η οποία δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα πολιτικό επιχείρημα: Ό,τι να έπραξε και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την διάρκεια της θητείας του, δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές μαινόμενου όχλου εναντίον ενός ανθρώπου που επέλεξε να παραστεί μόνος και δίχως αστυνομική προστασία στην εν λόγω εκδήλωση.

3. Τέτοια περιστατικά ρίχνουν νερό στο μύλο ενός κλίματος που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην μηδενική ανοχή της διαφωνίας, και σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όλων εναντίον όλων που θα καταστρέψει και το τελευταίο στοιχείο συνοχής που κρατάει ενωμένη αυτήν την κοινωνία με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας μας και την επιβίωσή της.

4. Όσο αποτρόπαιο κι αν είναι το γεγονός, δεν παύει να είναι πραγματικότητα και να δεικνύει διάχυτες τάσεις που θάλλουν στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, το να το καταγγέλλουμε απλώς και να ευχόμαστε να εξαφανιστεί δεν αρκεί για την αντιμετώπισή του· πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και να απαντήσουμε στα αίτια που δίνουν τροφή σε αυτές τις πρακτικές: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η δημοκρατική έκφραση του πατριωτισμού ποινικοποιήθηκε ιδεολογικά και λοιδορήθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τις ηγεσίες της κοινωνίας, γεγονός που δημιούργησε ιδανικές προϋποθέσεις για την εξάπλωση βίαιων ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων και των πιο αδύναμων. Αυτό, δυστυχώς, συνέβη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία 7 χρόνια επιτρέποντας τέτοιες αντιλήψεις να ριζώσουν (ή να αναβιώσουν) σε κομμάτια της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και δυστυχώς το περιστατικό της 19ης Μαΐου δεν είναι, και δεν θα είναι «μεμονωμένο φαινόμενο» –εξάλλου παρόμοια επίθεση δεχθήκαμε και εμείς, του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου για το Μακεδονικό.

Έτσι, σε μια χώρα που η εθνική επιβίωση και ακεραιότητά της τίθεται υπό ακραία αμφισβήτηση για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και να εκμηδενίσουμε τα ερείσματα που διατηρούν σήμερα οι ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές μέσα στην κοινωνία, θα πρέπει να γεφυρώσουμε και όχι να οξύνουμε το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των πατριωτικών αισθημάτων της βάσης, και της πολιτικής των ελίτ που έχει παγκοσμιοποιηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά αδιαφορώντας πλήρως για την εσωτερική κατάσταση της κοινωνίας, και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.