Skip to main content

Μέρτζος: Έντιμη συμφωνία με Σκόπια για να μην υπάρχουν αμφιβολίες

Ο πρόεδρος της ΕΜΣ σημείωσε ότι η λύση πρέπει να είναι σύνθετη ονομασία. «Εγώ είμαι Μακεδόνας Έλληνας, ο Μπορίσωφ είναι Μακεδόνας Βούλγαρος», είπε.

Την άποψη ότι «με μία έντιμη συμφωνία σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες» εξέφρασε στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος, πρώην σύμβουλος πολλών Πρωθυπουργών της Ελλάδας και πρώην Πρόεδρος της ελληνικής «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», Νίκος Μέρτζος.

«Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση. Τελεία. Όλο αυτό έπρεπε να είχε τελειώσει ήδη από το 1992-93. Τότε μίλησα με τον Γκλιγκόροφ, ήμασταν πολύ κοντά. Δεύτερον, πρέπει να σταθεροποιηθεί και η χώρα σας και η χώρα μας. Γιατί αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα. Τους λέω: «Ο Βαρδάρης φθάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, εντάξει, εμείς αποκαλούμε τον μισό ποταμό Αξιό, αλλά είναι ο ίδιος ποταμός. Πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε το ένα έθνος να μην προσβάλει το άλλο. Ειδικά, το ισχυρότερο να μην προσβάλει το αδύναμο, αλλά και οι αδύναμοι να δείξουν κατανόηση, να δείξουν αληθινή φιλία. Είμαι βέβαιος, είμαι πεπεισμένος, από αυτά που έχω περάσει στη ζωή μου, ότι, εάν επιτευχθεί συμφωνία, με μια έντιμη συμφωνία, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία σε 20 χρόνια», εξήγησε ο κ. Μέρτζος.

Μάλιστα, ο κ. Μέρτζος πρόσθεσε πως «η λύση πρέπει να είναι με σύνθετη ονομασία. Εμείς λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, εγώ είμαι Μακεδόνας Έλληνας, ο Μπορίσωφ είναι Μακεδόνας Βούλγαρος, υπάρχουν Εβραίοι Μακεδόνες. Εσείς θέλετε το μονοπώλιο. Αυτο-προσδιοριστείτε όπως θέλετε, αλλά να υπάρχει διαφορά μεταξύ μας».

Σε ό,τι αφορά το αμετάφραστο του ονόματος, ο κ. Μέρτζος θεωρεί πως θα ήταν καλό να γίνει έτσι αλλά δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. «Θα ήταν καλό να είναι στη γλώσσα σας. Ωστόσο, εάν μια χώρα θελήσει να το μεταφράσει, π.χ. North Macedonia, τι θα κάνουμε; Θα της κάνουμε μήνυση;» σχολίασε ο Μέρτζος στη Σκοπιανή δημοσιογράφο.

Ο κ. Μέρτζος σημειώνει ότι αυτοί που «βγήκαν με τις σημαίες», στην πραγματικότητα είναι οι διαδηλωτές που στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα «υπερασπίστηκαν το όνομα Μακεδονία». Εξάλλου, ο ίδιος τους καλεί να έρθουν ένα Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, να κάνουν μια βόλτα και να δουν ότι οι περισσότεροι είναι Μακεδόνες τουρίστες που δεν έχουν κανένα σκοπό να «απελευθερώσουν τη Θεσσαλονίκη».

Επίσκεψη Σκοπιανών φοιτητών στην Ελλάδα

Τον Μάρτιο 2016 περίπου 100 φοιτητές μαζί με επτά καθηγητές τους πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της μη κυβερνητικής «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», της οποίας ο κ. Μέρτζος ήταν επικεφαλής στο παρελθόν, με στόχο την καλύτερη γνωριμία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των νέων και την εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Ανακαλώντας στη μνήμη του την τριήμερη αυτή επίσκεψη, λέει ότι η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ χρήσιμη και έστειλε ένα φιλικό μήνυμα στην Ελλάδα. 

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Επειδή το μήνυμα δεν ήταν προς τους μαθητές, αλλά προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό έγραψα και τώρα όταν βγήκαν με τις σημαίες». Τους λέω: «Είμαστε γείτονες. Θέλετε, δεν θέλετε θα ζήσουμε μαζί», ανέφερε ο Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος και τόνισε ότι είναι ωφέλιμο να οργανώνονται συχνά τέτοιες επισκέψεις.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με φωτογραφίες στο ΜΙΑ την Δευτέρα 9 Απριλίου 2018, δύο ημέρες πριν την νέα κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Κοτζιά και Ν.Ντιμιτρώφ στην Αχρίδα. Αναδημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση, σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα μεταδόθηκε μεταφρασμένη στην αγγλική.