Skip to main content

Η καθυστέρηση για τον ΔΕΣΦΑ και το νέο γύρισμα (;) της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει ένα αμφίδρομο άνοιγμα προς την Τεχεράνη το τελευταίο τρίμηνο, ενώ σημειώνεται μια επαναπροσέγγιση με την Μόσχα.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα η εγγυητική επιστολή της αζέρικης Socar, για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Το πρόβλημα είναι ότι όλα δείχνουν πως η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση πάει σε νέα παράταση, με τους Αζέρους να χάνουν την υπομονή τους (και ενδεχομένως και το ενδιαφέρον τους), γεγονός το οποίο δεν είναι ακριβώς το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς.

Από την πλευρά της Socar εκφράζεται η εκτίμηση ότι σημειώνεται ενεργειακή στροφή της Αθήνας προς Ρωσία και Ιράν. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά έχει κάνει ένα αμφίδρομο άνοιγμα προς την Τεχεράνη το τελευταίο τρίμηνο, ενώ σημειώνεται μια επαναπροσέγγιση με την Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Μαΐου έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος Πούτιν συνοδευόμενος από 112 επιχειρημαίτες και Ρώσους αξιωματούχους.

Το γεγονός σύμφωνα με πληροφορίες προκαλεί την αντίδραση και της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, διαψεύδει τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα παρουσιάζει μια σειρά από επιχειρήματα που δικαιολογούν, κατά την άποψη της, το γεγονός ότι τοπ project πάει από αναβολή σε αναβολή, τα τελευταί τρία χρόνια.