Skip to main content

Ο λαγός του Μπουτάρη για το «Μακεδονία» και η νίκη του Μηταφίδη

ο αντιδήμαρχος που τα... είπε για το αεροδρόμιο πριν τον δήμαρχο, οι οκτώ που είχαν ζητήσει αναθεώρηση του άρθρου 16 και η νίκη του Τριαντάφυλλου.

-Όλως τυχαίως μερικούς μήνες πριν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, μάς καλούσε να μη χρησιμοποιούμε διεθνώς τον όρο Μακεδονία για δικό μας, επειδή οι ξένοι τον συγχέουν με τη «Μακεδονία» των γειτόνων και έτσι αντί να κάνουμε διαφήμιση στον τόπο μας κάνουμε διαφήμιση στους γείτονες. Με λίγα λόγια μάς καλούσε να παραχωρήσουμε το... παλιόνομα στους γείτονες μέχρι να λυθεί το ονοματολογικό και να ξέρουμε μετά τι διαφημίζουμε και τι όχι. Αυτά με αφορμή τη διεθνή καμπάνια για τη Μακεδονική Κουζίνα. Λες και αν ονομαστούν σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας οι γείτονες εμείς δεν έχουμε δικαίωμα στον όρο Μακεδονία. Κάπου λέγαμε τα έχει μπλέξει ο αντιδήμαρχος. Ήρθε όμως ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Κλιμάκωσε τη θέση που εξέφρασε σαν... λαγός ο αντιδήμαρχός του και πρότεινε αλλαγή σε καθετί φέρει την ονομασία Μακεδονία γιατί –λέει- νομίζουν οι ξένοι ότι πρόκειται για κάτι σκοπιανό. Σαν τη Θεσσαλονίκη. Μπερδεύεται ο τουρίστας που βλέπει αεροδρόμιο «Μακεδονία» και νομίζει ότι προσγειώνεται κάπου στα Σκόπια... Μα να έχουμε τόσο ευφάνταστους δημοτικούς άρχοντες; Να αλλάξουν όνομα αεροδρόμιο και ΚΤΕΛ... Και γενικώς –υπερθεματίζουμε εμείς- να σταματήσουμε ρε παιδί μου να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία για ελληνικό. Μήπως να ζητήσουμε και συγγνώμη από τους γείτονες που τους τον κλέψαμε τόσα χρόνια; Κι όλα αυτά όλως τυχαίως...

-«Κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ως νέος τότε βουλευτής, είχα επιχειρήσει να συλλέξω τις 50 υπογραφές που χρειάζονταν για να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, το οποίο κανένα κόμμα δεν είχε συμπεριλάβει στις αναθεωρητικές προτάσεις του. Η πρωτοβουλία εκείνη κατέληξε άδοξα καθώς μόνο 8 συνάδελφοι βουλευτές εξέφρασαν την διάθεση να την προσυπογράψουν. Η δε δημοσιότητα της πρωτοβουλίας μας περιορίστηκε σε τέσσερα μονόστηλα και μάλιστα σε παραπολιτικές στήλες». Αυτά γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατο άρθρο του. Οι οχτώ ήταν οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Ν. Γεωργιάδης, Κ. Τασούλας, Σ. Καλαντζάκου, Γ. Κοντογιάννης, Δ. Γαλαμάτης, Μ. Μπεκίρης και Α. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης σχολιάζει: «Όντας κι εγώ τότε, το Νοέμβριο του 2006, ένας από τους 8 αυτούς βουλευτές, κρατώ στην μνήμη την υπογραφή μου αυτή ως μία από τις πιο σπουδαίες, στα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα δημόσια πράγματα, έστω κι αν η πρωτοβουλία μας αυτή τελικά "κατέληξε άδοξα"...». Και μια παρατήρηση: Από τους υπογράφοντες οι πέντε δεν είναι σήμερα βουλευτές...

-Μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκδηλώσεις πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Πρόκειται για το 2ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων (FICAC) για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Οικονομική διπλωματία και Ενεργειακοί οδοί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη» που συνδιοργανώνεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Προξένων (World Federation of Consuls, FICAC). Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα το συνέδριο των προξένων και η επιλογή της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά τιμητική, ειδικά για το προξενικό σώμα της Θεσσαλονίκης. Αναμένονται 150 διπλωμάτες, ενώ το πρώτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Βελιγράδι παρουσία υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων της Σερβίας.

-Μια μικρή νίκη με μεγάλη έστω καθυστέρηση πέτυχε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Από το 2007 ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» είχε ζητήσει να αντικατασταθεί η ονομασία της οδού στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, σε Αλβέρτου Ναρ. Αυτό έγινε τελικά με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και η ανάρτηση του νυν βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook είναι η εξής: «Αποκαθηλώθηκε σήμερα από οδό της πόλης μας (έναντι Σχολής Τυφλών), το όνομα του φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί κατοχής και υπερασπιστή του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, στην ειδική επιτροπή ονοματοθεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με ψήφους 3 υπέρ και μία λευκή. Το όνομα του Χρυσοχόου το απέδωσε το 1971 το διορισμένο από την Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από 47 χρόνια επιτέλους θα καθαρίσει η πόλη από το όνομα ενός συνεργάτη των Ναζί. Το νέο όνομα της οδού θα είναι Αλβέρτος Ναρ, γόνου θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σπουδαίου λογοτέχνη και θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης».