Skip to main content

Θα πουλήσουν και σε ποιον οι μικρομέτοχοι της Σουρωτής;

Τι ειπώθηκε στη γενική συνέλευση του συλλόγου μικρομετόχων της Σουρωτής. Κάλεσμα στους μετόχους να μην επικρατήσει ο πανικός.

Οι μικρομέτοχοι της Σουρωτής δεν θα πρέπει να βιαστούν να πουλήσουν τώρα που η εταιρεία των 12 εκατ. ευρώ σε τζίρο έγινε πολύφερνη νύμφη, με τρεις επιχειρηματικούς φορείς να διεκδικούν την απόκτησή της.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα στη γενική συνέλευση του συλλόγου μικρομετόχων της Σουρωτής, στην οποία τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός κάτω από την πίεση των εξελίξεων, τώρα που Coca Cola, Όμιλος Σαββίδη και -κατά πληροφορίες το fund First Athens- προσφέρουν ένα ευρώ ανά μετοχή, σημαντικά μεγαλύτερο τίμημα από εκείνο με το οποίο η Coca Cola πριν ένα μήνα πήρε σε πλειστηριασμό το 15% της εταιρείας.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου, Στέφανος Στεφανίδης, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία είναι υγιής και εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι εάν δεν βιαστούν οι μικρομέτοχοι να πουλήσουν, μπορεί να ανέβει η τιμή που προσφέρεται.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Κοσματοπούλου, ζήτησε να ληφεί υπόψιν από τους μετόχους ο κοινωνικός χαρακτήρας της Σουρωτής, στα κριτήρια που θα εξετάσουν για το εάν τελικά θα πουλήσουν τις μετοχές τους και σε ποιον.

Ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος, Γιάννης Ιωαννίδης, υποστήριξε πως το 0,71 ευρώ που πρόσφερε στον πλειστηριασμό η Coca Cola ήταν χαμηλή τιμή, παρά το γεγονός ότι η λογιστική αξία της μετοχής είναι στο 0,62 ευρώ. «Μπήκαμε στον πλειστηριασμό και προσφέραμε λιγότερα, όσα μπορούσαμε να προσφέρουμε, ελπίζοντας ότι θα παίρναμε το 15% για να έχουμε έτσι συνέργειες με άλλες εταιρείες του κλάδου. Δεν το πετύχαμε, προσωπικά πιστεύω ότι και το ένα ευρώ είναι χαμηλό για μια εταιρεία υγιή, όπως η Σουρωτή», είπε.

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΔΣ και μέτοχος, Γιώργος Λώλας, τονίζοντας ότι μικρομέτοχοι, εργαζόμενοι και η αυτοδιοίκηση κράτησαν όρθια την εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα ήταν ευτυχής εάν όσοι μικρομέτοχοι δεν έχουν ανάγκη κρατήσουν έστω μέρος των μετοχών τους, έτσι ώστε με ποσοστό 10-15% στα χέρια των μικρομετόχων και ένα επιπλέον 26% στα χέρια φορέων (περιφέρεια, δήμος, συνεταιρισμός) η Σουρωτή να περισώσει κοινωνικές κατακτήσεις και τον ρόλο που παίζει για την απασχόληση στην περιοχή.

Στη διάρκεια της συνέλευσης οι μέτοχοι προσπαθούσαν να σταθμίσουν το πιθανό ρίσκο από τη διακράτηση μετοχών, ενώ από κάποιες πλευρές εκφράστηκε προβληματισμός για την επόμενη μέρα της εταιρείας σε περίπτωση εξαγοράς της από την Coca Cola.