Skip to main content

Μισέλ Ομπάμα: Ελπίζω να εκλέξουμε γυναίκα για την προεδρία των ΗΠΑ

Νιώθω υπερηφάνεια καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπορούσαμε να εκλέξουμε μια γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα.

Την ευκαιρία να διατυπώσει την ευχή της ώστε μια γυναίκα να αναλάβει σύντομα την προεδρία της χώρας της άδραξε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφωνούσσε σχετικά με την εκπαίδευση των κοριτσιών.

«Νιώθω υπερηφάνεια καθώς σας λέω ότι φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία, θα μπορούσαμε να εκλέξουμε μία γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ» δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα ενώπιον ενός ακροατηρίου νεαρών θαυμαστριών της.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Χίλαρι Κλίντον –που ανέλαβε επίσης τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας κατά τη διάρκεια των θητειών του συζύγου της Μπιλ Κλίντον (1993- 2001)– απολαμβάνει την επίσημη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εδώ και μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ίδιος ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον από την προσεχή Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βόρεια Καρολίνα.

Η Μισέλ Ομπάμα έφθασε χθες το βράδυ στη Μαδρίτη από το Μαρόκο, συνοδευόμενη από τη μητέρα της Μάριαν Ρόμπινσον και τις κόρες της Μάλια και Σάσα.

Η επίσκεψή της στην ισπανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας περιοδείας με στόχο να προωθήσει το πρόγραμμα «Ας επιτρέψουμε στα κορίτσια να μάθουν» («Let girls learn»), υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

«Όταν τα κορίτσια δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο (…) αυτό ενδεχομένως έχει επιπτώσεις ακόμα και στην οικονομία και την ασφάλεια της χώρας τους» επισήμανε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, την οποία υποδέχθηκαν φωνάζοντας «σε αγαπάμε» κορίτσια που πήγαν να παρακολουθήσουν την ομιλία της.

«Και στον αλληλοσυνδεόμενο κόσμο μας, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις χώρες μας… για αυτό ακριβώς βρίσκομαι εδώ σήμερα στην Ισπανία».

«Φανταστείτε εάν στην ηλικία των 10, 11 ή 12 ετών, κάποιος να ερχόταν σε εσάς και να σας έλεγε: λυπάμαι, είσαι κορίτσι, η εκπαίδευσή σου τελειώνει εδώ. Ξέχασε όλα σου τα όνειρα.

Και αντ’ αυτού θα παντρευτείς ένα άνδρα με τη διπλάσια ηλικία σου και θα κάνεις παιδιά!».

«Μας εμπνέει σε μεγάλο βαθμό» είπε η Λεϊρέ Τσουέκα, μια 21χρονη φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης.

Ακόμα και στην Ισπανία «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν… γνωρίζω πολύ λίγες γυναίκες μηχανικούς» πρόσθεσε η ίδια.

Στην εκδήλωση παρέστη και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, που έχει επίσης δύο κόρες. Η Μισέλ Ομπάμα της παραχώρησε τον λόγο κάνοντας λόγο για μία «από τις αγαπημένες της φίλες».

Η Μισέλ Ομπάμα θα αποχωρήσει αύριο για τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ισπανία, την 9η και 11η Ιουλίου.