Skip to main content

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα το χρέος, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ. Πράξεις όχι λόγια χρειάζεται η μεταποίηση, το μήνυμα του προέδρου των βιομηχάνων Αθ. Σαββάκη.

Δεν επιτρέπεται στους Ευρωπαίους εταίρους, η μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), της οποίας ήταν κεντρικός ομιλητής.

Σε σχέση με το πρόσφατο Eurogroup δήλωσε ότι «δυστυχώς είχαμε αρνητική εξέλιξη, καθώς δεν δόθηκε λύση για το χρέος, ούτε για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης», τονίζοντας ότι η ανακούφιση του χρέους είναι εθνική προτεραιότητα.

«Έχω καταστήσει σαφές προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», ανέφερε.

«Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση βάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε κρίση. Κρίση οικονομική. Κρίση διαχειριστική. Κρίση πολιτική. Κρίση ηθική. Κρίση θεσμική. Φόροι στους επαγγελματίες και περικοπές συντάξεων. Κομματικοί διορισμοί και πολιτικές επιδομάτων. Πιέσεις και εκβιασμοί στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι χτίζει τη δική του διαπλοκή. «Τον προειδοποιούμε: Θα μας βρουν απέναντι. Αυτοί χαρίζουν πρόστιμα. Εμείς δεν θα τους χαριστούμε», πρόσθεσε.

«Το βάρος των φόρων φέρνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεοκοπίας, αυξάνει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια - και θα επιμείνω σε αυτό - εξορθολογισμού και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών. Αντίθετα, στήνονται νέες κρατικές δομές αμφίβολης χρησιμότητας και αυξάνονται οι αριθμοί των συμβασιούχων στο Δημόσιο», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία σκόπιμη προσπάθεια να στηθεί ένα νέο πελατειακό κράτος.

«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η επίτευξη δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης με όχημα τις επενδύσεις και τις εξαγωγές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας κρατικοδίαιτες λογικές που υπονόμευσαν τη συλλογική ευημερία».

«Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο κράτος που ανοίγει δρόμους. Προϋπόθεση μια Συμφωνία Αλήθειας μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Το Πρόγραμμά μας αποτελεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Επενδύσεις. Στοχεύουμε στο να φέρουμε μεγάλα κεφάλαια για μακροχρόνια τοποθέτηση».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τους τέσσερις βασικούς άξονες της πολιτικής της ΝΔ:

Πρώτον, πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύνης. Η εμπροσθοβαρής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει το σήμα στους πολίτες, αλλά κυρίως στις αγορές, στους επενδυτές, ότι η Νέα Δημοκρατία εννοεί κάθε λέξη της φιλοαναπτυξιακής της ατζέντας. 

Δεύτερον, ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. «Έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις: Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των “κόκκινων” δανείων. Για την ταχύτερη δυνατή άρση των capital controls. Για το πως θα αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Για το πως θα ξεπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το πως θα πετύχουμε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Πως θα πετύχουμε συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο για τις υποδομές μας, αλλά και για υπηρεσίες».

Τρίτον, μείωση του φορολογικού βάρους και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Ειδικότερα:     

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών,
 
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών,
 
- Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%,
 
- Yπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις παγίων και επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2%, για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
 
 Τέταρτον, εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, είπε ότι η νέα επιχειρηματικότητα που στοχεύει στις αγορές, όχι στις επιδοτήσεις ή στις κρατικές προμήθειες, βρίσκει έκφραση στη Βόρεια Ελλάδα.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας, δήλωσε: «θα πρέπει να εξετάσετε τον επαναπατρισμό των δραστηριοτήτων σας που μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες».

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη για την παρουσία του.

«Η φοροδοτική μας ικανότητα σε λίγο θα καταστεί ανύπαρκτη, αν η ανάπτυξη της χώρας και η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος δεν γίνουν πράξη και μάλιστα σε σύντομο χρόνο», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ο ΣΒΒΕ υποστήριζε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα, θα πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αλλά με πράξεις από το πολιτικό μας σύστημα. Τα συμπαθητικά λόγια προς τη μεταποίηση και τους ανθρώπους της, όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι πολλά. Οι πράξεις όμως ανύπαρκτες».