Skip to main content

Μητσοτάκης: Μακεδονικό το σπουδαίο μνημείο της Αμφίπολης

Επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ και ξενάγηση στον Τύμβο Καστά από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

Επίσκεψη – στήριξη στην ανασκαφή της Αμφίπολης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο να καταστεί, το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από τη χρονολόγηση που έχουν κάνει οι επιστήμονες στα ευρήματα, προκύπτει πως το μνημείο είναι μακεδονικό.

Η ξενάγηση του κ. Μητσοτάκη στην ανασκαφή έγινε από τον κ. Τζιτζικώστα, παρουσία της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, βουλευτών των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνη Παπά, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων των τοπικών φορέων των Σερρών και της αρχαιολόγου, Κατερίνας Περιστέρη.

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο το σπουδαίο μνημείο και την ανασκαφή και ανέλυσε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις κυριότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια, οι οποίες περιλαμβάνουν την πρώτη χρηματοδότηση του μνημείου με 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή το 2012, 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την κοινή επίσκεψή του με τον τότε υπουργό, Κώστα Τζαβάρα, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Σερρών, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ και τη διασφάλιση 2,5 εκ. ευρώ από το Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνέχιση της ανασκαφής και τα απαιτούμενα έργα στο εξής.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην Αμφίπολη είναι η εξής:

«Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Αμφίπολη και με πολύ μεγάλη συγκίνηση, είδα ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας.

Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και, βέβαια, να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο. Είναι ένα μνημείο το οποίο, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μνημείο το οποίο από μόνο του θα δώσει ζωή και θα παράγει πλούτο για αυτήν την πολύ όμορφη γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Θα στηρίξουμε την ανασκαφή με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί, να στηριχθεί το μνημείο, να γίνει ο χώρος επισκέψιμος και με μια διεθνή εκστρατεία προβολής να αναδείξουμε την περιοχή. Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία του μνημείου, ενώ ήδη έχουμε προγραμματίσει τα επόμενα βήματά μας, διασφαλίζοντας συνολικά περίπου 2,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Interreg 'Ελλάδας – Βουλγαρίας' κι από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να πετύχουμε το στόχο μας. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη του αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και είμαι χαρούμενος που σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το κλιμάκιο της ΝΔ μάλιστα επισκέφτηκε και τον οικισμό της Αμφίπολης, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ευχηθεί και να δωρίσει στον κ. Τζιτζικώστα ένα μωρουδιακό φορμάκι για το νεογέννητο γιο του.